Hlavní obsah

Mrtvý hledač pokladů v Sasku zůstane navždy pod zemí

Saské úřady prohlásily za mrtvého hledače pokladů, který se začátkem října ztratil v uzavřených štolách na německé straně Krušných hor a od té doby je nezvěstný. O vyproštění jeho těla z 25metrové hloubky usilovat nebudou, protože by to prý bylo drahé.

Foto: Profimedia.cz

Oblast štol na německé straně Krušných hor

Článek

Čtyřiatřicetiletý Olivier K. podle deníku Freie Presse často chodil do starých štol poblíž města Annaberg-Buchholz jen pár kilometrů od česko-saské hranice, aby něco cenného objevil a natáčel tam videa.

Ani 6. října nedbal zákazu vstupu a vydal se do podzemního, kilometry dlouhého labyrintu chodeb, který je na některých místech zavalený nebo zaplavený vodou. Použil přitom vchodu, který si dříve sám vykopal.

Když jej rodina začala pohřešovat, spustila policie se záchrannými složkami rozsáhlé pátrání, které ovšem nepřineslo kýžený výsledek. Později však psi cvičení na detekci mrtvol u jedné štoly vykázali „signifikantní chování“.

„Je vysoce pravděpodobné, že pohřešovaná osoba je pod troskami a že měla v nepoužívaném důlním tunelu nějakou nehodu,“ uvedla policie ve společném prohlášení s vedením města Annaberg-Buchholz a báňským úřadem. Nelze prý ani předpokládat, že by muž byl ještě naživu, a neexistují prý ani důvody, že by se Olivier K. stal obětí zločinu nebo spáchal sebevraždu.

Nalezení a vyproštění těla by podle expertů bylo možné jen vyhloubením důlní šachty, což by si podle serveru Tag24 vyžádalo náklady až 400 tisíc eur (více než deset milionů Kč).

„V této souvislosti musí město Annaberg-Buchholz s politováním konstatovat, že záchrana zemřelé osoby je v tomto konkrétním případě nepřiměřená. Neexistují žádné okolnosti, které by činily záchranu absolutně nutnou,“ stojí dále v prohlášení s tím, že záchranáři už nebudou podnikat žádná další opatření.

Tělo zmizelého tak podle serveru Tag24 pravděpodobně už navždy zůstane ve štole.

Nacistické tunely v Polsku mohou ukrývat tajné dokumenty gestapa

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám