Článek
„Přírodní polymer ze Štětína se hodí na výrobu potravinářských, ale i jiných fólií, obalů, jako náhražka PET lahví, uzávěrů či různých nádob,“ řekla Sandra Paszkiewiczová, vedoucí projektu.
Hlavní přednost plastu z kukuřice spočívá v tom, že se přibližně do roka dokáže rozložit, a to i v poměrně jednoduchých podmínkách.
„Životní cyklus biopolymerů dokáže ukončit jednoduchá sloučenina oxidu uhličitého (vzniká jako produkt biologických procesů) a vody, přičemž nezanechává za sebou žádný nebezpečný odpad,“ dodala polská vědkyně.
Čína zakáže igelitové tašky a plastová brčka
Nový materiál má ale i jednu podstatnou nevýhodu. „Ačkoli kukuřice není drahá plodina, nepodléhá rychlé zkáze a je jí dostatek, výroba biopolymerů z ní na průmyslové úrovni zůstává finančně náročná,“ přiznala Paszkiewiczová.