Hlavní obsah

Mezi Pekingem a Soulem vypukla válka o kimči

Právo, BBC, znk

Čína a Jižní Korea se přou o původ kimči – pikantního salátu připraveného z kvašené zeleniny.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Na pět tisíc Jihokorejců se zúčastnilo charitativní akce, při níž ze 120 tisíc hlávek zelí připravili tradiční pokrm kimči. Fermentované zelí budou v zimě dostávat bezdomovci a sociálně potřební. (Archivní snímek)

Článek

Pekingu se nedávno podařilo nechat si u Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) zaregistrovat sečuánský pokrm pao cai, nakládanou zeleninu velmi podobnou kimči, které je korejským národním jídlem.

Přestože však úřad jasně upřesnil, že registrace „se nevztahuje na kimči“, čínský bulvární deník The Global Times o události informoval jako o určení „mezinárodního standardu pro výrobu kimči vedeného Čínou“.

Kimči je pikantní směs kvašené zeleniny a dalších doplňků. Podává se jako příloha k hlavnímu jídlu. Hlavní součástí je pekingské zelí, bílá ředkev, cibulka, sůl a kořenící pasta. Ta sestává z mletého chilli, chilli papriček, česneku, zázvoru a rybí omáčky. Existuje mnoho modifikací. Salát se nechává několik dní až měsíců fermentovat. Díky tomu je kimči zdrojem vitámínů a minerálů, enzymů a bakterií prospěšných trávicímu systému.

Soul reagoval s pohoršením a tamní ministerstvo zemědělství rozhořčeně zdůraznilo, že mezinárodní pravidla pro výrobu kimči byla stanovena OSN již v roce 2001.

„Válka o kimči“ vypukla také na sociálních sítích. „Jste zloději,“ napsal uživatel z Jižní Koreje.

„I výslovnost kimči pochází z čínštiny, co k tomu dodat,“ reagoval jeden z čínských uživatelů.

Výběr článků

Načítám