Hlavní obsah

Masivní výbuch v Rudém moři. Húsíové zveřejnili video ze zásahu tankeru

Hudajdá

Jemenští šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem zaútočili v úterý v Rudém moři raketami a bezpilotním člunem na ropný tanker Cordelia Moon plující pod panamskou vlajkou. Na záběrech, jimiž se k úderu přihlásili, je vidět masivní explozi, po níž se k nebi vznášel hustý oblak tmavého kouře.

Húsiové zveřejnili záběry z útoku na tanker Cordelia MoonVideo: Reuters

Článek

Útočníci tvrdí, že šlo o britské plavidlo. Incident se odehrál asi 110 kilometrů od jemenského přístavního města Hudajdá, které se v posledních dnech stalo terčem série úderů izraelského letectva.

Posádka zasažené lodi neutrpěla žádná zranění. Server Daily Mail napsal, že zásah způsobil tankeru „značné škody“. Podle serveru gCaptain ale plavidlo nevyžadovalo další pomoc a mohlo pokračovat v plavbě.

Tanker mířil na sever k Suezskému průplavu. Na jeho palubě byli mj. ozbrojenci soukromé bezpečnostní služby Ambrey.

Čtyři hlasitá šplouchnutí

Plavidlo dostalo zásah do tzv. balastní nádrže na levém boku. Tyto nádrže slouží k vyrovnávání vztlaku plavidla v situacích, kdy je nerovnoměrně rozložen přepravovaný náklad nebo v případě většího úbytku spotřebovaného paliva.

Kapitán upřesnil, že před explozí zaslechl na hladině čtyři hlasitá „šplouchnutí“. Šlo zřejmě o rakety, které minuly cíl.

Mluvčí Húsíů potvrdil, že do útoku byl nasazen vzdušný dron s osmi raketami a nepilotovaný člun naložený velkým množstvím výbušnin. Jemenští povstalci zaútočili raketami a bezpilotními letouny už na více než 80 obchodních lodí od začátku války v Pásmu Gazy loni v říjnu.

Rebelové tvrdí, že se zaměřují na lodě spojené s Izraelem, USA nebo Velkou Británií, aby si vynutili ukončení izraelské kampaně proti teroristickému hnutí Hamás v Gaze. Mnoho z napadených lodí přitom nemá s konfliktem nic společného.

Komerční plavidla v blízkosti Jemenu opět hlásí výbuchy

Svět

Výběr článků

Načítám