Hlavní obsah

Masivní požár ve Vancouveru poslal k zemi stavební jeřáb. Svědci drama zachytili na video

Jako zázrakem nebyl nikdo vážněji zraněn při zřícení jeřábu na frekventovanou ulici v kanadském Vancouveru v důsledku požáru rozestavěného domu. Z neštěstí, k němuž došlo v úterní podvečer místního času, pořídilo několik svědků dechberoucí záběry.

Foto: Profimedia.cz

Zřícený jeřáb po požáru domu zablokoval ulici ve Vancouveru

Článek

Plameny vyšlehly ze staveniště z dosud nejasných příčin. Nejprve začalo hořet dřevěné lešení a poté i celý dům. Oheň rozžhavil i konstrukci jeřábu, který nevydržel žár a zřítil se na Západní 41. avenue.

Jeřáb se sesunul k zemi ve chvíli, kdy už v místě požáru zasahovali hasiči. Konstrukce strhla elektrické vedení a poškodila několik domů. Více než 80 lidí se muselo evakuovat do hotelů nebo k příbuzným a přátelům a bezmála 800 domácností se ocitlo bez elektřiny.

Rozžhavené uhlíky přeskočily i na některá další obydlí a způsobily následné požáry. Hasičům se většinu zasažených domů podařilo zachránit s výjimkou dvou - jednoho v přímém sousedství a druhého o několik bloků dále.

„Mysleli jsme si, že vybuchl plyn. Byla to jedna z nejděsivějších věcí, jaké jsme kdy viděli,“ řekla televizi CTV News Farnaz Imaniová, jejíž rodina sledovala drama ze svého domu o několik bloků dále.

Další svědkyně, Alice Sawadová, byla doma s mladším bratrem, který najednou ukázal nožem směrem z okna a zvolal: „Podívejte, tam hoří.“ „Slyšeli jsme, jak praská jeřáb a dřevěné lešení,“ uvedla podle serveru CBC News.

Když se krátce nato vrátil její otec z práce, rozhodl, že celá rodina musí z domu ven. Pomohli evakuovat i 95letého souseda a pak oheň pozorovali z ulice.

„To horko bylo šílené. Bylo to tak silné, že jsem nechtěl jít blíž. Bylo to, jako kdybych se ocitl příliš blízko táboráku,“ uvedl otec rodiny, která noc musela strávit v hotelu.

Sawadovi se nesměli vrátit domů ani následující den, přestože hasiči požár z větší části uhasili už v úterý před půlnocí. Několik z nich při zásahu utrpělo lehčí zranění.

U požáru dvou škol v Českém Těšíně zasahují hasiči už šestým dnem

Krimi

Výběr článků

Načítám