Hlavní obsah

Malý štípanec, žádná bolest, pak smrt. Další oběti koutníka hlásí Itálie

Po Řecku hlásí také Itálie úmrtí člověka po kousnutí jedovatým pavoukem, a to hned dva případy. Scénář byl ve všech případech stejný: zpočátku bezbolestný štípanec považovaly oběti za bezvýznamný a domnívaly se, že jde o bodnutí komára. Pak se ale zdravotní stav začal rychle zhoršovat.

Foto: Profimedia.cz

Koutník jedovatý

Článek

Podle deníku Corierre della Sera podlehl v sobotu útoku koutníka jedovatého (Loxosceles reclusa) 23letý muž. Pavouk jej kousl už v polovině července, když v apulijském Collepassu pracoval pro jednu firmu na údržbě zeleně.

Nejprve ucítil štípnutí na pravé noze. Myslel si, že jej kousl komár, ale během několika dní se objevila silná bolest, absces a zasažené místo mu zčernalo, načež strávil měsíc postupně ve třech nemocnicích.

„Když dorazil na naši pohotovost, měl kožní lézi. Díky antibiotické a další protizánětlivé terapii se podařilo zánět stabilizovat,“ uvedl ředitel kliniky v Tricase Pierangelo Errico s tím, že lékaři od počátku věděli, že pacienta kousl koutník jedovatý.

Následně byl mladý muž převezen na kliniku plastické chirurgie, aby podstoupil další specializované zákroky. Když se ale jeho stav náhle zhoršil, skončil na klinice v Bari, regionální metropoli. Tam v sobotu ráno zemřel na septický šok a selhání orgánů.

V Austrálii našli rekordně velkého sklípkance jedovatého. Člověku prokousne nehet

Koktejl

V minulosti byl pacient hospitalizován kvůli plicním onemocněním, zda to ale mělo na průběh komplikací po kousnutí pavouka vliv, si lékaři nejsou jisti. „Není na mně, abych posuzoval, zda existuje souvislost mezi těmito nemocemi, kousnutím pavouka a smrtí,“ dodal Errico.

„Nemám slov. Je absurdní, že v roce 2024 můžete zemřít na kousnutí pavoukem. Léčba v nemocnici trvala měsíc, ale k záchraně jeho života to nestačilo,“ řekl bratranec oběti Luca s tím, že šestitisícové Collepasso je „v šoku“.

Italská média připomněla, že už v červenci zemřel na Sicílii po kousnutí zmíněným pavoukem 52letý policista. Minulý týden ohlásilo úmrtí Řecko, kde štípnutí koutníka jedovatého podlehl 48letý turista, a to během tří dnů.

Obrazec ve tvaru houslí

Koutník jedovatý původně pochází z jihovýchodu až jihu USA. Dorůstá délky až dvou centimetrů, má hnědou barvu a na jeho těle je zřetelný obrazec ve tvaru houslí. Ačkoli není agresivní, může jeho štípnutí - pokud není podán protijed - vážné následky v podobě tzv. dermonekrózy, tedy odumírání kožní tkáně, jež postupně vede k selhání orgánů a ke smrti. Koutníci jsou jediní pavouci, jejichž jed působí tímto způsobem.

Toxikoložka z univerzity v Padově Donata Favrettová uklidňuje, že ne každé kousnutí koutníka má fatální následky. „V 70 procentech případů nezpůsobí vážné poškození zdraví. Vytvoří se pupínek, který spontánně ustoupí,“ řekla podle agentury ANSA.

Muže na Peloponésu kousl jedovatý pavouk. Nebolelo ho to, ale za tři dny zemřel

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám