Hlavní obsah

Louisiana zavedla povinnost vyvěšení Desatera ve školních třídách

V americkém státě Louisiana budou muset státní školy ve všech třídách vyvěsit tabule s Desaterem přikázání, jež Bůh - podle židů a křesťanů - dal lidem jako návod pro řádný život. Ukládá to nový zákon, který v místním parlamentu prosadila republikánská většina s guvernérem Jeffem Landrym.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér amerického státu Louisiana Jeff Landry

Článek

Rozhodnutí, které vyvolalo rozruch po celých Spojených státech, představuje významný posun v dosavadní odluce církve od státu v oblasti vzdělávání. Louisiana je ale známá konzervativními postoji velké části svých obyvatel.

Nová právní úprava podle televize CNN stanoví, že Desatero přikázání musí být prezentováno velkými a dobře čitelnými písmeny na plakátech v každé třídě státem financovaných vzdělávacích institucí, to znamená od mateřských škol až po univerzity.

„Pokud chcete respektovat vládu zákona, musíte začít od původního zákonodárce, kterým byl Mojžíš. A ten svá přikázání obdržel od Boha,“ prohlásil Landry.

Stoupenci zákona přikládají nové normě a Desateru nejen náboženský, ale i historický význam. Proto se v textu také uvádí, že jde o jeden ze „základních dokumentů našeho státu a národní vlády“.

Zákon ale současně stanoví, že na jeho uplatnění by neměly být použity žádné státní prostředky. Plakáty prý mají být financovány z darů.

Landry tento týden zákon demonstrativně podepsal v katolické škole Panny Marie Fatimské ve městě Lafayette. Ne všude se ale opatření setkává se souhlasem. Kritici jej označují za porušení Ústavy Spojených států.

Skupiny na ochranu občanských práv už oznámily, že proti normě podniknou právní kroky. Ve společném prohlášení, které citovala agentura AP, varovaly, že zákon podkopává rovné vzdělání pro všechny studenty. Kromě toho prý může vést k tomu, že se děti s různým náboženským přesvědčením nebudou cítit ve školním prostředí bezpečně.

„První dodatek americké ústavy uvádí, že se lidé sami mohou rozhodnout, jakou víru chtějí zastávat a praktikovat. Politici nemají právo vnucovat své preferované náboženské doktríny studentům a rodinám ve veřejných školách,“ stojí v prohlášení.

Louisiana je v současnosti jediným státem USA, kde takový zákon platí. V minulosti se o něco podobného pokusili zákonodárci ve státě Kentucky, Nejvyšší soud USA ale v roce 1980 normu zrušil.

V Texasu chtějí povinně Desatero do tříd. Nekřesťanské, říká demokrat

Koktejl

Výběr článků

Načítám