Hlavní obsah

Letadlu se při startu v Římě poškodilo křídlo. Přišlo se na to až v Austrálii

Obrovské štěstí mělo 195 cestujících a posádka letadla společnosti Qantas, které v sobotu letělo z Říma do australského Perthu. Jejich Boeing 787 Dreamliner strávil ve vzduchu více než 15 hodin s poškozeným křídlem, o čemž však nikdo neměl tušení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šest let starý a plně natankovaný stroj odstartoval z italské metropole zdánlivě bez problémů. Pozdější šetření ale ukázalo, že při zrychlování na vzletové dráze se z jedné pneumatiky odštíply kousky běhounu, informoval server Aviation.

Naštěstí neprorazily palivovou nádrž, ale všichni lidé na palubě byli po celou dobu letu dlouhého 13 354 kilometrů v permanentním nebezpečí. O tom se ale dozvěděli až po přistání v Perthu, které proběhlo bez potíží vzhledem k tomu, že poškozená pneumatika naštěstí zůstala nahuštěná.

Technici si škod všimli při rutinní obchůzce letadla, které mělo původně pokračovat do Sydney na opačném konci Austrálie. Druhá část letu ale byla ihned zrušena a letadlo staženo z provozu.

Příčiny incidentu jsou zatím nejasné, vyšetřuje je australský úřad pro bezpečnost letecké dopravy.

Společnost Qantas událost potvrdila s tím, že pasažéři, kteří měli pokračovat do Sydney, byli během čtyř hodin přeobjednáni na jiné spoje. „Omlouváme se cestujícím za nepříjemnosti a děkujeme jim za pochopení,“ uvedl dopravce v prohlášení.

Qantas létá z Austrálie do tří evropských měst - do Říma, Londýna a Paříže. Pro spoj s italskou metropolí se vžil název „Pizza Express“.

Malé letadlo nouzově přistálo v kalifornském golfovém areálu a těsně minulo hráče

Koktejl

Výběr článků

Načítám