Hlavní obsah

Ledový muž Wim Hof. Světově známý guru pro psychickou pohodu týral svou ženu a děti

Dlouholetá kariéra nizozemského řečníka a autora Wima Hofa (65) je založena na seberozvoji a hledání psychické a fyzické rovnováhy. Takzvaná Wim Hofova metoda už obletěla celý svět, teď si svou cestu razí nově vycházející fakta o jeho osobním životě. Jeho rodina promluvila o fyzickém a psychickém týrání, za které byl v minulosti i souzen. On sám se ale staví do role oběti.

Foto: Profimedia.cz

Extrémní sportovec a motivační kouč Wim Hof, známý také jako The Iceman

Článek

„Ledový muž“ má miliony obdivovatelů po celém světě. Byl hostem v domácnostech megahvězd, jako je Jim Carrey, Orlando Bloom, Barbra Streisandová nebo Oprah Winfreyová. Guru, který propaguje zdravý životní styl, také medituje v teplotách pod bodem mrazu, drží rekord v plavání pod ledem nebo půlmaratonu naboso ve sněhu. Profit jeho firmy byl v roce 2022 vyšší než šest milionů eur (téměř 160 milionů Kč). A to je výčet jen mála ze všech úspěchů v jeho kariéře.

„Byl to manipulátor a násilník“

O tom, jaký Hof doopravdy byl, se rozhodla promluvit jeho exmanželka Caroline. Její výpovědi zveřejnil nizozemský deník Volkskrant. Hof byl dlouhá léta jedním z nejznámějších guru pro zdraví a psychickou pohodu, doma s rodinou byl ale agresivní a naprosto nevyrovnaný muž. Byl opojený slávou, která v něm podněcovala násilí. „Měl pocit, že i když ubližuje svým nejbližším, je naprosto nedotknutelný,“ znělo ve výpovědích.

Caroline se rozhodla veřejně vypovídat o letech agrese, fyzického násilí, ponižování i sexuálního zneužívání, když ji zkontaktoval britský filmový producent Kevin MacDonald. Ten jí řekl o svém plánu zapojit ji do filmu o obdivuhodném životě jejího exmanžela, který inspiroval miliony lidí po celém světě. Představa, že by byl muž, se kterým prožila hrůzné momenty, glorifikován na stříbrném plátně, ji vyděsila a příběh týrání zveřejnila. Hof byl za týrání už dříve dokonce odsouzen, rodina ale proces tajila.

Foto: Profimedia.cz

Motivační kouč Wim Hof na jednom ze svých workshopů ledové koupele

Policie zasahuje v sektě na Plzeňsku, kde došlo k tragickému domácímu porodu

Krimi

Wim Hof vinu popírá

Výpovědi a důkazní materiály shromážděné nizozemským deníkem vypovídají o skutcích, které Hof páchal. Exmanželka „ledového guru“ a její děti mlčely jen před médii. Už dávno ale vypovídaly na policii, před úřady, u lékařů a terapeutů.

„Často mě označoval za tlusté prase nebo děvku,“ uvedla exmanželka. Hof to zdůvodnil tím, že v každém vztahu si lidé navzájem nadávají. Všechna ostatní obvinění odmítá a svou bývalou ženu viní z manipulativního jednání.

Caroline má s Hofem syna Noaha (21), v jejich domácnosti žily ale i děti, které měli z předchozích vztahů. Caroline i její děti se teď po letech intenzivně věnují traumatologickým terapiím, aby se vyrovnaly s roky násilí.

Už v roce 2012 byl Hof odsouzen k veřejně prospěšným pracím za napadení nejstaršího syna Caroline, Christiana. Jejím dětem vyhrožoval smrtí, nakonec úplně ztratil právo se s nimi stýkat. Zákaz přiblížení vydal sám starosta Amsterdamu. U soudu zazněla tato slova: „Tento pán si říká Ledový muž. Přitom však má mnohé osobní problémy. Nemohu si pomoci, ale to, co děláte jako sportovec, je zřejmě útěk od reality vašeho osobního života.“

Guru Jára zůstane definitivně na svobodě

Krimi

Podle Caroline byl Hof po alkoholu vždy agresivnější. „Denně vypil alespoň šest a půl litru piva,“ uvedla. Hof naopak pro deník prohlásil, že začal pít kvůli ní. Jeho agresivní chování a opilost potvrzují i sousedé žijící v té době ve stejném domě.

Náznaků domácího násilí si všimli i doktoři Caroline, kteří jí doporučili celou věc nahlásit. Byla ale vyděšená k smrti. „Měla jsem hlavně strach, že kdybych ho vyhodila, udělal by mně nebo mým dětem něco hrozného,“ vypověděla s tím, že jeho sláva zásadně komplikovala možnost promluvit o těžké situaci. Přesto nakonec našla odvahu a i s dětmi se chtějí „distancovat od mýtu, který Hof kolem celé rodiny vytvořil“.

První manželka spáchala sebevraždu

Celý případ strhává pozornost i k Hofově první ženě jménem Olaya. Ta spáchala v roce 1995 sebevraždu a zanechala po sobě jejich společné čtyři děti.

Znepokojující jsou také Hofovy odlišné výpovědi o její smrti. V roce 1998 v listu de Volkskrant uvedl, že zemřela při autonehodě. V roce 2022 v dalším rozhovoru uvedl, že skočila z osmipatrového bytového domu.

Společnost Genesius Pictures, pod kterou má film o životě Wima Hofa vyjít, potvrdila, že ve filmu nebudou vystupovat postavy, které by byly založené na osobě Caroline či jejích dětech.

Na otázku, zda ve filmu vyobrazí páchané násilí, už společnost neodpověděla. „Neustálé překrucování, ke kterému film možná přidá něco navíc, je pro mě hlavním motivem, proč nyní vystoupit na veřejnosti,“ dodala Caroline.

Podle obžaloby mlátil manželku i děti. Chtěl jsem pro ně něco lepšího, než jsem měl já, řekl u soudu

Krimi

Výběr článků

Načítám