Hlavní obsah

Krokodýl zabil dvanáctiletou dívku. Australští záchranáři našli její zohavené tělo

Po dvou dnech hledání našli záchranáři ostatky dvanáctileté dívky, na kterou při koupání v řece na severu Austrálie zaútočil krokodýl. Dítě bylo s rodiči na dovolené v odlehlé lokalitě obývané převážně původními obyvateli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dítě bylo nalezeno. Výsledek pátrací akce je mimořádně krutý, smutný a zničující,“ potvrdila televizní stanici ABC mluvčí policie Erica Gibsonová. Nalezené zohavené ostatky dítěte podle ní potvrzují, že na oběť zaútočil krokodýl.

„Pro záchranáře zapojené do pátrání to bylo extrémně náročných 36 hodin. Rodina je ve stavu extrémního šoku,“ dodala mluvčí s tím, že tragédie je výraznou připomínkou toho, že ve vodách australského státu Severní teritorium mohou být vždy krokodýli.

Dívka se v úterý s dalšími příbuznými koupala v řece v oblasti Palumpa, když náhle zmizela pod hladinou. Krátce poté rodiče spatřili v místě krokodýla, načež úřady spustily rozsáhlou pátrací akci na zemi, ve vodě i ze vzduchu.

Několik hodin před objevením těla našli pátrači dívčino tričko proti proudu od místa, kde byla naposledy spatřena.

Rodina se koupala v řece i přesto, že v místě se často vyskytují sladkovodní, ale i mořští krokodýli. Zejména mořští krokodýli, kteří mohou měřit až šest metrů, bývají velmi agresivní, zatímco sladkovodní útočí na lidi, jen když se cítí ohroženi.

Vláda krokodýlí populaci už reguluje

Austrálie registruje v průměru dva smrtelné útoky krokodýlů na člověka ročně. V regionu, kde nyní došlo k tragédii, obyvatelé domorodé komunity minulý měsíc odchytili a snědli krokodýla, který se opakovaně přibližoval k jejich obydlím.

Počet krokodýlů se jen ve státě Severní teritorium odhaduje na sto tisíc. Jeden z předních australských expertů na tyto predátory, profesor Grahame Webb, navrhl, aby vláda zareagovala na smrt dívky tím, že bude financovat domorodé skupiny lovců, a zvýšila tak bezpečnost v odlehlejších lokalitách.

Premiérka Severního teritoria Eva Lawlerová prohlásila, že jí dívčina smrt „zlomila srdce“ a že její administrativa má v záležitosti krokodýlů a bezpečnosti lidí stále co dělat. Roční rozpočet její vlády podle ní počítá zatím s 500 tisíci australských dolarů (7,8 mil. Kč) na likvidaci krokodýlích vajec a „problémových“ krokodýlů.

„Nemůžeme připustit, aby krokodýlí populace v Severním Teritoriu početně převýšila populaci lidskou. Musíme držet počty krokodýlů pod kontrolou,“ zdůraznila premiérka.

Mořský krokodýl terorizoval lidi v australském vnitrozemí. Skončil na grilu

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám