Hlavní obsah

Japonský premiér končí, vaz mu zlomil korupční skandál

Japonský premiér Fumio Kišida se v zářijových vnitrostranických volbách nebude ucházet o křeslo předsedy své Liberálnědemokratické strany (LDP). Oznámil to na tiskové konferenci. Kišida, který nastoupil do úřadu v říjnu 2021, podle agentury Kjódó dál nesetrvá ani v čele japonského vládního kabinetu.

Foto: Reuters
Článek

Na Kišidu tvrdě dopadly korupční skandály LDP, kvůli čemuž mu klesla podpora pod 20 procent. Prohlásil, že chce v čele strany dát šanci novému lídrovi a ukázat, že se LDP mění k lepšímu.

Strana si vybere předsedu v září. Zatím není jasné, kdy nový lídr vystřídá Kišidu na postu premiéra. Japonsko zároveň na podzim 2025 čekají parlamentní volby.

Japonská Liberálnědemokratická strana se dlouhodobě potýká s korupčním skandálem ohledně získávání finančních prostředků, do kterého bylo zapleteno přes 80 jejích zákonodárců.

Kišida kvůli tomu odvolal z vedoucích funkcí ve straně řadu ministrů a dalších představitelů, rozpustil stranické frakce a přijal zákon zpřísňující kontrolu financování politických stran. Kroky ale ztracenou podporu nepřinesly, píše agentura AP.

Musíme posílit vazby s NATO, řekl japonský premiér

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám