Hlavní obsah

Zpověď izraelského vojáka: Používáme palestinské civilisty jako lidské štíty

Podle vojáka Izraelských obranných sil (IDF) nutí izraelští vojáci Palestince, aby vstupovali před nimi do budov a tunelů, u kterých je nebezpečí, že tam jsou nastražené výbušniny. Americký zpravodajský server CNN přinesl svědectví jak izraelského vojáka, tak i pěti bývalých zadržených civilistů, kteří tvrdí, že byli oběťmi takové praxe.

Foto: Israeli Defense Forces (IDF)

Izraelští vojáci během akce v jedné z budov v Gaze (ilustrační foto)

Článek

Rozhovor s vojákem izraelské armády zprostředkovala organizace Breaking the Silence (Prolomit ticho), což je izraelská nezisková organizace založená před dvaceti lety veterány izraelské armády. Organizace umožňuje vojákům, bývalým vojákům i záložním vojákům důvěrně sdílet jejich zážitky ze služby v izraelské armádě, které následně ověřuje.

Izraelský voják uvedl, že jeho jednotka držela dva palestinské vězně speciálně z toho důvodu, aby je mohla využít jako lidské štíty do nebezpečných prostor. Stejná praxe podle něj převládala i u ostatních izraelských jednotek operujících v Pásmu Gazy.

„Řekli jsme jim, že do baráku půjdou před námi,“ vysvětloval CNN muž. „Kdyby tam byly nějaké bomby nastraženy, vybuchnou oni, ne my.“ Bylo to prý mezi izraelskými jednotkami natolik běžné, že si to vysloužilo i název – „komáří protokol“. Výrazem „komár“ je označován zajatý Palestinec, který není převezen na území Izraele a před propuštěním je držen několik dní nebo týdnů.

Přesná míra a rozsah takové praxe izraelské armády není známa. Podle svědectví jak izraelského vojáka, tak i pěti civilistů, se takový protokol šířil po celém území od severní Gazy přes město Gaza, Chán Júnis až po Rafah na jihu Pásma.

Izraelští vojáci přiznali, že v Gaze používali civilisty jako živé štíty

Blízký a Střední východ

Svědek: Nebyli to teroristé

Až do letošního jara se podle vojáka používaly běžné standardní techniky před vstupem do podezřelé budovy: Buď se dovnitř vyslal pes, nebo se prostě do zdi prorazila díra tankovou střelou nebo obrněným buldozerem.

Jednoho dne ale prý přišel zpravodajský důstojník se dvěma zadrženými Palestinci – šestnáctiletým klukem a dvacetiletým mužem – a řekl vojákům, ať je použijí jako lidské štíty. Důstojník tvrdil, že jsou napojeni na teroristické hnutí Hamás. Když se proti tomu voják ozval, jeden z velitelů mu sdělil: „Je lepší, když bouchne Palestinec než naši vojáci.“

„Je to vskutku šokující, ale po několika měsících v Gaze máte tendenci nepřemýšlet úplně jasně,“ řekl CNN voják. „Jste prostě unavený. A samozřejmě upřednostním, aby mí vojáci žili. Ale víte co, takhle svět nefunguje.“

On i jeho spolubojovníci po dvou dnech odmítli v takové praxi pokračovat a sdělili to velení. Odpovědí jim bylo, aby „nemysleli na mezinárodní právo“ a že jejich životy jsou důležitější. Nakonec byli oba Palestinci propuštěni. Tím bylo vojákovi jasné, že na Hamás nebyli nijak napojeni a nejsou teroristé.

Hamás staví na evakuačních silnicích zátarasy. Použijí vás jako živé štíty, varuje Palestince Izrael

Zahraniční

Izraelská armáda na dotaz CNN uvedla: „Směrnice a pokyny IDF přísně zakazují používání zadržených palestinských civilistů pro vojenské účely. Příslušné protokoly a instrukce jsou běžně vysvětlovány vojákům během konfliktu.“

Izraelskému vojákovi dávají za pravdu i zadržení Palestinci. Dvacetiletý Mohammed Saad uvedl, že ho zajala izraelská armáda, když se snažil získat potraviny z humanitární pomoci pro sebe a své bratry nedaleko Rafahu.

„Odvezli nás džípem do vojenského tábora uprostřed Rafahu,“ uvedl Saad. Byl prý držen v zajetí 47 dní, během kterých musel podstoupit průzkumné mise. „Oblékli nás do vojenských uniforem, dali nám kameru a do ruky řezačky na kov,“ popisuje Saad. „Říkali nám ‚odsuň ten koberec‘, když hledali tunely. ‚Natoč, co je pod schody,‘ říkali. Cokoliv jsme našli, jsme museli vynést ven. Chtěli po nás vynést tohle, uklidit tady, pohnout gaučem, otevřít ledničku, otevřít skříňku…,“ dodal s tím, že vojáci se děsili nástražných výbušných zařízení.

Některým ze zadržených, kteří uvedli, že byli využíváni jako lidské štíty, nebylo ještě ani osmnáct let. Všech pět Palestinců, se kterými CNN mluvila, bylo izraelskou armádou propuštěno.

„Viděli jsme Hamás, jak používá civilisty jako lidské štíty,“ uvedl pro CNN izraelský voják. „Pro mě je to ale o hodně bolestivější, když to dělá má vlastní armáda. Hamás je teroristická organizace. IDF by neměla používat praktiky teroristických organizací,“ uvedl.

Izrael zaútočil na Pásmo Gazy loni v říjnu v odvetě za teroristický útok hnutí Hamás z loňského října, při kterém Hamás brutálně povraždil na jihu Izraele na 1200 lidí, z toho přes sedm set civilistů.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám