Hlavní obsah

Klinika ve Filadelfii úspěšně oddělila siamská dvojčata

Filadelfie

Lékařům dětské nemocnice ve Filadelfii se úspěšně podařilo oddělit siamská dvojčata, chlapce srostlé bříšky. Na zákrok se operační tým připravoval bezmála rok.

Po roční přípravě úspěšně oddělili ve Filadelfii siamská dvojčataVideo: CHILDREN'S HOSPITAL OF PHILADELPHIA, AP

Článek

Chlapci Ameri a Javar Ruffinovi sdíleli spodní část hrudní kosti, bránici, břišní stěnu a játra. Že jsou takto propojeni, zjistili lékaři ještě před jejich narozením.

Když chlapečci loni v září přišli na svět, začaly přípravy na operaci, jejíž podrobnosti chirurgové matce i otci náležitě vysvětlili. Uklidňovali je, že zákrok „nebude příliš složitý“.

Foto: CHILDREN'S HOSPITAL OF PHILADELPHIA, AP

Před zákrokem

Operace, která se uskutečnila 21. srpna, trvala nicméně osm hodin, ale byla natolik zdařilá, že bratříčci se po roce stráveném na klinice konečně podívali domů.

Zemřela nejstarší siamská dvojčata

Koktejl

„Kluci se podělili o svá játra, oba měli stejnou část. Takže to byl perfektní scénář,“ řekla podle televize CBS News Holly Hedricková, specialistka z oddělení dětské chirurgie.

„Je to ale vždy výzva, protože každá srostlá dvojčata jsou jiná. Trávíme hodiny nacvičováním postupu při operaci, a dokonce i toho, jak každé dítě přeneseme do jeho vlastní postýlky,“ dodala lékařka.

Zdravotnický tým, který zahrnoval více než dvě desítky specialistů, od chirurgů přes anesteziology, radiology až po sestry a další personál, odvedl profesionální práci.

Foto: CHILDREN'S HOSPITAL OF PHILADELPHIA, AP

Po zákroku

Když operatéři chlapce oddělili, uzavřeli jejich bříška a zrekonstruovali je s pomocí několika vrstev sítěk. Pak byli chlapci v péči plastických chirurgů.

Nyní jsou Ameri a Javar už několik dní doma se svými dvěma staršími sourozenci. „Je to zázračné požehnání,“ svěřil se otec Tim, kterému se stejně jako manželce Shankei velmi ulevilo.

„Vidět je každého zvlášť ve své posteli, bylo nepopsatelné. Mám pocit, jako bychom začali zcela novou cestu, když je nás teď doma šest,“ řekla paní Shaneka. „Přemýšlela jsem o tom, jaké to jednou bude, až půjdou do školy. Budou ukazovat obrázky a vysvětlovat, kdo je kdo,“ dodala.

Spojená dvojčata jsou vzácná, podle televize NBC News se vyskytují zhruba jednou mezi 35 tisíci a 80 tisíci porody. Dětská nemocnice ve Filadelfii je jednou z mála v USA, které mají zkušenost s jejich oddělováním. Od roku 1957 klinika provedla 32 separací siamských dvojčat, nejvíce v Severní Americe.

Holčičky srostlé hlavami se podařilo zdárně oddělit

Koktejl

Výběr článků

Načítám