Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté zablokovali amsterdamské Rijksmuseum a zapálili dýmovnice

Ekologičtí extremisté z organizace Extinction Rebellion (XR, Vzpoura proti vyhynutí) v sobotu zablokovali proslulé Rijksmuseum v Amsterdamu. Někteří aktivisté odění ve žlutém se připoutali řetězy k branám pro pěší a cyklisty do podchodu muzea, kde je hlavní vchod, zatímco další zapalovali žluté dýmovnice.

Foto: Profimedia.cz

Ekologičtí extremisté v podchodu amsterdamského Rijksmusea

Článek

Aktéři předem neohlášeného protestu, jejichž počet policie vyčíslila asi na 60, požadují, aby Rijksmuseum přerušilo spolupráci s finanční skupinou ING, která instituci sponzoruje, informoval server NL Times.

„Je nepochopitelné, že se Rijksmuseum nechává sponzorovat ING, která je největším finančním tahounem klimatické krize,“ prohlásil mluvčí XR. „Přijímáním peněz od ING dává muzeum tomuto velkému znečišťovateli příležitost schovávat svou špinavou tvář za slavná umělecká díla z nizozemské historie. To musí přestat,“ dodal.

Extremisté rozvinuli před muzeem dva velké transparenty s nápisy „Rijksi, řekni ne ING“ a „Na mrtvé planetě není žádné umění“. Blokáda muzea prý bude pokračovat tak dlouho, dokud požadavek organizátorů akce nebude splněn.

XR také tvrdí, že ING je spoluzodpovědná za rozsáhlé záplavy, které letos v létě postihly nejrůznější regiony po celém světě, protože stále financuje fosilní průmysl.

Vedení Rijksmusea v reakci na protestní akci oznámilo, že muzeum zůstane až do odvolání uzavřené. „Bezpečnost návštěvníků, zaměstnanců a uměleckých sbírek je prvořadá,“ odůvodnil opatření mluvčí kulturní instituce.

K sobotnímu protestu se vyjádřil i sponzor muzea. „Jestliže má XR problém s finanční politikou ING, ať se obrátí přímo na nás, a ne na Rijksmuseum. My jsme vždy dialogu otevřeni,“ zdůraznil mluvčí ING.

Světoznámé Rijksmuseum, které vlastní stát, navštěvují denně tisíce lidí. Ve více než 200 sálech nabízí mimo jiné díla holandských mistrů 17. století. K vidění je v něm například Rembrandtovo mistrovské dílo Noční hlídka.

Klimatické extremistky v Lyonu vychrstly polévku na Monetův obraz

Zahraniční

Výběr článků

Načítám