Hlavní obsah

KLDR vyslala do Ruska tři tisíce vojáků, tvrdí Soul. Dvojnásobek původně hlášeného počtu

KLDR už poslala do Ruska tři tisíce vojáků na podporu ve válce na Ukrajině. Původně ohlášený počet byl poloviční. Oznámila to ve středu Jižní Korea s odvoláním na svou národní zpravodajskou agenturu. Moskva i Pchjongjang zprávy o zvýšených počtech vojáků mířících na bojiště popírají.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin se usmívají během červnového setkání na mezinárodním letišti Pchjongjang

Článek

Jihokorejská špionážní agentura (NIS) minulý týden potvrdila, že Severní Korea tento měsíc vyslala do Ruska 1500 vojáků, aby podpořila Moskvu v boji proti Ukrajině. Jižní Korea požadovala jejich okamžité stažení a protestovala proti prohlubující se vojenské spolupráci zemí. Ve středu KLDR vyslala do Ruska dalších 1500 svých vojáků, uvedl šéf NIS Čo Te-Jong.

Americký ministr obrany Lloyd Austin potvrdil, že vláda USA má důkazy o tom, že Severní Korea vyslala vojenské síly do Ruska, ale novinářům řekl, že účel vyslání zatím není jasný, píše The Washington Post.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek v Bruselu uvedl, že jeho vláda má informace o tom, že komunistická země slíbila doručit Rusku celkově 10 000 vojáků do konce tohoto roku. Zároveň poprosil spojence, aby se nebáli o zapojení KLDR otevřeně mluvit. „Je to výzva, ale my víme, jak na ni reagovat. Je důležité, aby se před touto výzvou neskrývali ani spojenci,“ řekl.

USA: O munici víme, vojáky zjišťujeme

Náměstek amerického ministra zahraničí Kurt Campbell minulý týden uvedl, že se objevují známky zvýšené materiální podpory ze strany Severní Koreje, píše agentura AP. Dokázáno je zásobování dělostřeleckými granáty a raketami, jak je to s vojáky, se stále vyhodnocuje.

Campbell zdůraznil, že takový vývoj by vytvořil další nestabilitu v Evropě.

NIS uvedla, že 3000 Severokorejců na vojenských základnách v Rusku prochází výcvikem, učí se například jak používat vojenskou techniku, včetně bezpilotních letounů.

Severokorejští vojáci překračují hranici do Ruska (záběry z 19. října 2024)Video: Reuters

Přestože většina velvyslanců OSN uvedla, že vyslání vojáků do Ruska je „velmi pravděpodobné“, ruský velvyslanec Vasilij Nebenzia tvrzení popřel a obvinil Západ z šíření poplašných zpráv. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v rozhovoru s novináři na dotaz o vojácích v Rusku odpověděl: „Naše země je svědkem mnoha rozporuplných informací a žádné z těchto prohlášení není potvrzeno.“

„Ve středu očekáváme první severokorejské jednotky ve směru na Kursk. V tuto chvíli není jasné, kolik jich bude a jak budou vybaveny. Jasné to bude za několik dní.“ sdělil agentuře Reuters šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali pakt o vzájemné vojenské pomoci letos v červnu. Pomoci si mají v případě, že bude jedna ze zemí napadena.

Rusko používání severokorejských vojáků v konfliktu popírá, státní média v KLDR mlčí. Ukrajinská tvrzení společně se záběry severokorejských vojáků na Ukrajině USA a NATO nepotvrdily. Zpráva ale v Jižní Koreji vyvolala obavy, že Rusko by mohlo za tuto službu poskytnout Severní Koreji sofistikované technologie, které mohou prudce posílit jaderný a raketový program země, píše AP.

Litevský ministr: Pokud jsou vojáci KLDR v Rusku, mluvme o nasazení vojsk NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám