Hlavní obsah

KLDR vypouští balony s exkrementy. Narušují letištní provoz v Soulu

Balony s odpadem a výkaly, které neúnavně posílá KLDR do Jižní Koreje, dělají problémy na letištích v Soulu. Jižní Korea musela opakovaně uzavřít přistávací a vzletové dráhy, když poletovaly kolem.

Foto: Profimedia.cz

Severní Korea opět posílá do Jižní Koreje balony s odpadky.

Článek

Příběh balonů s odpadky začal v květnu tohoto roku, kdy jich KLDR vyslala do Jižní Koreje přes 260. Alespoň tolik jich napočítala jihokorejská armáda, která se zároveň věnovala jejich likvidaci. Nasazeny byly i jednotky pro boj s chemickými a biologickými zbraněmi.

KLDR se ale nenechala odradit a s vysíláním dalších zásilek neskončila. Nově balony přinesly komplikace na letištích v hlavním městě Soulu. Jižní Korea byla od června opakovaně nucena uzavřít přistávací a vzletové dráhy. Představitelé leteckých společností si stěžují i na vyšší spotřebu paliva kvůli zpožděným a odkloněným letům. Uzavírky zatím trvaly 413 minut.

KLDR poslala do Jižní Koreje přes 200 balonů naplněných odpadem a exkrementy

Svět

„Během dvaceti různých dnů od 1. června byly všechny, anebo alespoň některé dráhy na letištích Inčchon a Gimpo uzavřeny pro přistání nebo vzlety. Ve všech případech šlo o zjištění balonů v okolí.“ uvedl v prohlášení poslanec za Demokratickou stranu, Jang Bu-nam.

Severní Korea od konce května vypustila více než 5 500 balonů s připevněnými pytli, které obsahovaly odpad a exkrementy. Zároveň uvedla, že tak reaguje na balony s propagandistickými letáky, které naopak vypustili jihokorejští aktivisté, píše web NBC News.

Některé z balonů vítr unesl na jih do bezprostřední blízkosti prezidentského sídla a letištních ranvejí. Zatímco většinu z nich úřady odstranily bez potíží, některé narušily letištní provoz, ale například i způsobily menší požáry.

Armáda k situaci uvedla, že je připravena podniknout rázná opatření, pokud se bude domnívat, že Sever „zašel příliš daleko“. Blíže ale své kroky nespecifikovala.

Armáda KLDR vyhrožuje obsazením demilitarizovaných zón. Kvůli letákům z jihu

Svět

Výběr článků

Načítám