Hlavní obsah

Kim vyrazil na inspekci turistického resortu. Pláž zela prázdnotou

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý vyrazil na inspekci turistického resortu Kalma u města Wonsan na východním pobřeží. Čtyřkilometrová pláž s bílým pískem lemovaná upravenými hotely ale zela i přes slunečné počasí prázdnotou, protože komplex má být otevřen až příští rok v květnu.

Kim Čong-un navštívil nový megalomanský resort, KLDR přitom stále blokuje turistický ruchVideo: AP

Článek

Na záběrech, které zprostředkovala americká tisková agentura AP, je vidět, jak Kim v doprovodu spolupracovníků vybavených obligátními notýsky prochází letoviskem a udílí pokyny pro dokončení projektu.

Zjevně propagandistická nahrávka má vzbudit dojem, jak je letovisko připravené přijmout zahraniční, ale i domácí turisty. KLDR přitom cestovní ruch striktně kontroluje a dostat se do země je pro cizince velmi obtížné.

Foto: AP

Kim Čong-un navštívil nové megalomanské turistické středisko v KLDR.

Severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že Kim už „několikrát navštívil staveniště, aby naznačil orientaci a cesty pro úspěšný rozvojový projekt a krok za krokem jej řídil“.

„Kim Čong-un se kochal panoramatickým výhledem na rozlehlou turistickou oblast táhnoucí se podél čtyřkilometrového pobřeží a se širokým úsměvem na tváři řekl, že je to opravdu krásné a velkolepé a že se cítí osvěžen na duchu i na těle, když viděl scenérii typickou pro malebnou pobřežní oblast,“ uvedla dále KCNA ke Kimově návštěvě.

Foto: AP

Kim Čong-un navštívil nové megalomanské turistické středisko v KLDR.

Agentura AP poznamenala, že jedinými zahraničními turisty, kteří za poslední čtyři roky směli KLDR navštívit, bylo několik Rusů. Domácí cestovní ruch se za posledních deset let zvýšil, ale cestování Severokorejců uvnitř jejich země je stále pod přísnou kontrolou, dodala AP.

Server Daily Mail napsal, že KLDR ve snaze oživit svou ekonomiku tvrdá omezení z doby pandemie koronaviru pomalu uvolňuje. „Stále však neotevřela své hranice zahraničním turistům, s výjimkou relativně malého počtu Rusů, kteří ji navštívili na začátku tohoto roku,“ uvedl Daily Mail.

Foto: AP

Kim Čong-un navštívil nové megalomanské turistické středisko v KLDR.

Přístavní město Wonsan bylo podle AP dlouhou dobu místem, kam přijížděli Korejci žijící v Japonsku. To ale skončilo v roce 2006 poté, co Tokio zastavilo trajektové spojení.

Poblíž Wonsanu má svůj vlastní resort i Kim. V roce 2003 tam hostil amerického basketbalového veterána Dennise Rodmana, napsala AP.

Kim věnoval Putinovi dva psy rasy pungsan, sám dostal limuzínu

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám