Hlavní obsah

Kandidátovi na viceprezidenta Walzovi připomínají někdejší zatčení za rychlou jízdu pod vlivem alkoholu

Předvolební souboj v USA graduje, což pocítil i kandidát na úřad viceprezidenta USA za Demokratickou stranu Tim Walz. Tři měsíce před prezidentskými volbami se v médiích objevila jeho 29 let stará policejní fotka pořízená při jeho zatčení, když pod vlivem alkoholu řídil auto a výrazně překročil povolenou rychlost. Walz se k prohřešku musel vyjadřovat i v minulosti.

Foto: Jae Hong, ČTK/AP

Kandidát demokratů na úřad viceprezidenta USA Tim Walz na mítinku v Las Vegas

Článek

Incident se podle magazínu Newsweek odehrál v září 1995 v Chadronu ve státě Nebraska. Hlídka tehdy přistihla 31letého středoškolského učitele Walze, jak si to se stříbrnou mazdou sviští rychlostí 154 kilometrů za hodinu (96 mil/h) namísto povolených 88 km/h (55 mil/h). Policista si také všiml „silného alkoholového závanu“ z Walzových úst.

Následná krevní zkouška ukázala hodnotu 0,128 promile alkoholu v krvi namísto povoleného limitu 0,1 promile. Následovalo obvinění z řízení pod vlivem alkoholu a výrazného překročení povolené rychlosti.

Walz nakrátko putoval za mříže, kde úředníci pořídili také obligátní snímek obviněného u stěny s výškoměrem a cedulkou s registračním číslem i datem spáchaného deliktu. Fotografie pak zůstala v archivu úřadu okresního šerifa.

Pokuta 200 dolarů

Walz vinu přiznal a nabídl, že se vzdá učitelského povolání a funkce školního trenéra s tím, že nebyl studentům dobrým příkladem. Nakonec vyjednal se soudcem dohodu o vině a trestu, která snížila závažnost provinění na „bezohlednou jízdu“.

To mělo za následek pokutu 200 dolarů (4620 Kč) a odebrání řidičského průkazu na tři měsíce. Walz musel také zaplatit soudní výlohy.

Na přetřes se jeho dávný delikt dostal i před šesti lety, když kandidoval na svou nynější funkci guvernéra Minnesoty. „Poučil jsem se a udělalo to ze mě lepšího člověka a lepšího lídra. Byla to vážná chyba, ale dala mi cenné lekce o odpovědnosti a následcích,“ řekl tehdy během volební kampaně.

Od doby, kdy byl přistižen, podle svých slov nepije žádný alkohol, a dokonce prý ani kávu. Přednost dává citrusovému energetickému nápoji Mountain Dew, který si podle magazínu Newsweek oblíbil i jeho republikánský konkurent na viceprezidentskou funkci, senátor za stát Ohio James David Vance.

Walzovi političtí oponenti v nynější předvolební kampani šíří Walzovu policejní fotografii ve zjevné snaze ukázat, že není způsobilý k zastávání tak vysoké politické funkce. Naopak jeho stoupenci tvrdí, že šlo o méně závažný delikt, který je navíc už promlčený.

Bezmála tři čtvrtiny Američanů slyší o Walzovi poprvé v životě

Volby USA
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám