Hlavní obsah

K mnoha obětem veder se ve Francii nikdo nehlásí

Novinky, Helena Landovská, DPA
PAŘÍŽ

Po šokujícím zjištění, že v důsledku veder zemřelo začátkem srpna ve Francii až deset tisíc lidí vinou nedostatečné pozornosti a péče, objevila se další zneklidňující zpráva: k mnoha zemřelým se nepřihlásil žádný rodinný příslušník nebo známý. Roznesla se dokonce fáma, že budou asi pohřbeni do společného hrobu.

Foto: archív SPOZ

Miloš Zeman na hrad

Článek

Pařížská radnice tuto informaci okamžitě dementovala, ale nevyloučila, že pokud se k zemřelému nikdo nepřihlásí do deseti dnů, bude tělo pohřbeno z úřední moci, ovšem do samostatného hrobu.

Hroby nebudou anonymní

Ve Francii dosud platil výnos, podle nějž se pohřeb musí konat do šesti dnů po úmrtí. Minulý týden byla lhůta prodloužena na deset dnů a "k prvním úředně nařízeným uložením do země může dojít počínaje 31. srpnem," jak uvedl na tiskové konferenci tajemník pařížské radnice Pierre Guinot-Deléry. "Pokud známe totožnost zemřelých, bude samozřejmě na hrobě jejich jméno a rodiny budou mít možnost je nechat přemístit, až se přihlásí," dodal.

V tisku se ale už o víkendu objevily zprávy, že na hřbitově v Thiais v pařížské oblasti byla některá těla pohřbena, aniž by o tom jejich rodiny věděly a objednaly pohřeb. Podle Guinota-Deléryho nešlo o lidi, kteří zemřeli v důsledku veder.

Márnice i mrazicí vozy jsou plné těl

Tajemník také potvrdil, že v márnicích, chladících zařízeních soudního lékařství i mrazicích nákladních vozech kolem Paříže" je několik set těl, jejichž totožnost známa není a nikdo se k nim nehlásí". "Teplota v těchto zařízeních umožňuje uchovat těla i víc než deset dnů v takovém stavu, že je možné je předložit rodinám k identifikaci bez jakéhokoliv rizika nějaké nákazy," uvedl Guinot-Deléry.

Takovou situaci prý ještě nezažil, ze sociologického hlediska je podle něj naprosto výjimečná a bylo třeba se s ní vypořádat nejen psychicky, ale také technicky.

Radnice teprve dnes vyčlenila dvacet pracovníků, kteří se budou v příštích dnech věnovat výlučně hledání příbuzných opuštěných nebožtíků. "Úřední uložení do země bez identifikace budou jen naprosto výjimečná," tvrdí tajemník radnice.

Související témata:

Související články

Vedru podlehlo ve Francii už 3000 lidí

Až tři tisíce lidských životů má na svědomí vlna nebývalých veder, která už dva týdny sužuje Francii. "Počet úmrtí přímo či nepřímo spojených s horkem může...

Výběr článků

Načítám