Hlavní obsah

„Je to muž míru.“ Orbán vkládá naděje do znovuzvolení Trumpa

Maďarský premiér Viktor Orbán doufá ve znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Podle Orbána pomůže Trump ukončit válku na Ukrajině.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Je to obchodník, sám se vypracoval a má ke všemu jiný přístup. Věřím, že to pro světovou politiku bude dobře,“ řekl Orbán v rozhovoru pro německý deník Bild s tím, že Trump je „muž míru“.

Jako prezident Trump nezačal žádnou válku a udělal hodně pro to, aby nastolil mír ve starých konfliktech a ve velmi komplikovaných regionech světa, dodal maďarský premiér.

V této souvislosti si Orbán posteskl, že německou kancléřkou už není Angela Merkelová. Kdyby tomu tak bylo, (ruský prezident Vladimir) Putin by válku proti Ukrajině nezačal, protože Merkelová Rusko velmi dobře zná a rozumí mu, řekl Orbán.

Orbán v Pekingu ujišťoval, že podporuje čínský mírový plán pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

„Putin nemůže prohrát“

Ze svých nedávných rozhovorů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Putinem nabyl Orbán pocit, že jsou oba silně přesvědčeni, že válku vyhrají. „Putin nemůže prohrát, když se podíváte na vojáky, vybavení a technologie. Porazit Rusko je myšlenka, kterou si lze jen těžko představit. Pravděpodobnost, že by Rusko mohlo být skutečně poraženo, je naprosto nereálná,“ řekl dále Orbán.

Do Moskvy i Kyjeva maďarský premiér vzkázal: „Lidé, svět chce mír. Přestaňte se navzájem zabíjet. Začněme vyjednávat, nebo se aspoň snažme pochopit, že na bojišti neexistuje žádné řešení.“

Z kritických hlasů na svou osobu kvůli postojům vůči Kyjevu a Moskvě si Orbán podle svých slov hlavu nedělá. „Vzpomínám si, jak jsem v letech 1988 a 1989 říkal, že Rusové by měli odejít z Maďarska a střední Evropy. A také že musíme tvrdě pracovat na tom, aby padla Berlínská zeď. Němečtí levicoví politici mě za to tvrdě kritizovali,“ řekl Orbán. Totéž podle něj platilo i později, když varoval před evropskou migrační politikou.

Maďarsko zrušilo plánovanou schůzku Szijjártóa s Baerbockovou. Technické důvody, vysvětluje Budapešť

Evropa

Výběr článků

Načítám