Hlavní obsah

Je hanba mobilizovat děti. Ukrajinský parlament osvobodil od mobilizace část branců

Kyjev

Ukrajinský parlament zakázal mobilizaci Ukrajinců ve věku od 18 do 25 let, které úřady uznaly za nezpůsobilé k vojenské službě kvůli zdravotním omezením. Informují o tom tamní média s odvoláním na poslance. Nově tuto věkovou kategorii bude možné do armády povolat jedině s jejich souhlasem.

Foto: Profimedia.cz

Budova ukrajinského parlamentu v hlavním městě Kyjevě

Článek

„Konečně se to povedlo! Byl jsem pro to už dávno, protože je hanba mobilizovat děti,“ napsal na sociální síti Telegram zákonodárce Oleksij Hončarenko. Zároveň uvedl, že bude bojovat za demobilizaci mužů, kteří jsou v této věkové kategorii, ale do armády už byli povoláni.

Ukrajina se od února 2022 brání ruské ozbrojené agresi a nedostatečné počty vojáků jsou jedním z důvodů nynějšího pomalého postupu invazní armády na východě bránící se země.

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu úřady mobilizovaly muže podléhající branné povinnosti ve věku od 27 do 60 let. Ti mladší se mohli rozhodnout do armády vstoupit dobrovolně a řada z nich toho tehdy také využila.

Úřednická rodina vymýšlela Ukrajincům nemoci, aby nemuseli do války. Vydělala desítky milionů

Zahraniční

Na jaře tohoto roku prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj podepsal novelu, která snížila spodní věkovou hranici pro mobilizaci na 25 let.

Zároveň ale ve stejnou dobu vstoupil v platnost jiný zákon, který zrušil omezení pro způsobilost sloužit v armádě. Branná povinnost se tak paradoxně začala vztahovat jen na ty Ukrajince mladší 25 let, kteří byli kvůli zdravotním problémům do té doby uznáni za neschopné vojenské služby ve válce. Nový zákon má tento právní problém odstranit, napsal server RBK-Ukrajina.

Odhady hovoří o vysokých ztrátách na obou stranách fronty, ani jedna z nich ale své vojenské ztráty nezveřejňuje. Ruský prezident Vladimir Putin na podzim roku 2022 vyhlásil „částečnou mobilizaci“, ale z obavy před povoláním do války ze země do ciziny tehdy uprchly statisíce Rusů. Úřady od té doby doplňují jednotky dobrovolníky, které lákají na odměny, či trestanci, kterým slibují omilostnění po půlroce válčení.

Velká skupina mladých. Zelenskyj podepsal zákon snižující věk pro mobilizaci

Evropa

Výběr článků

Načítám