Hlavní obsah

Izraelská dívka přežila řádění Hamásu na festivalu. Po roce spáchala sebevraždu

V den svých dvaadvacátých narozenin spáchala Izraelka Širel Golanová sebevraždu. Byla jednou z těch, kteří přežili palestinský teroristický útok na hudebním festivalu Nova vloni 7. října. Od té doby trpěla posttraumatickou stresovou poruchou a depresí. Se svými potížemi si sama nevěděla rady. Její rodina teď viní izraelský zdravotní systém z toho, že dostatečně nepomohl.

Foto: Instagramový profil shirel.golan

Širel Golanová

Článek

Širel Golanová spáchala sebevraždu v neděli, více než rok po útoku členů Hamásu na hudební festival Nova.

Psychické problémy se u ní rozvinuly téměř hned po útoku na hudební festival Nova, kterého se vloni 7. října účastnila. Stanici CNN to řekl její bratr Ejal Golan.

Před 7. říjnem byla Širel podle popisu svého bratra šťastná a veselá. Po hrůzném zážitku na hudebním festivalu se u ní projevily rozsáhlé psychické potíže.

„Stáhla se. Nevycházela z domu, nepřijela navštívit rodinu,“ uvedl Golan. Příbuzní se snažili nechávat ji co nejméně o samotě. To, že si Širel v neděli nakonec sáhla na život, zasáhlo celou rodinu.

Ze smrti viní systém

Ejal nyní viní izraelské úřady, které se Širel po traumatickém zážitku ani jednou neozvaly. „Mají seznam účastníků festivalu Nova, vědí, kdo zemřel a kdo přežil. Těm, kteří přežili, by se mělo pomoct.“

Systém podle něj aktivně nedělá dost pro to, aby se lidé jako jeho sestra mohli vrátit do normálního života. „Měli dát pomocnou ruku, což ale nikdo neudělal,“ řekl.

Pomoc přeživším je podle izraelského ministerstva sociálních věcí a služeb k dispozici, musí však o ni zažádat. Úřady tedy pomáhají, ale jen těm, kteří pomoc aktivně vyhledají. Lidé, kteří se po útoku uzavřeli do sebe, jsou ponecháni svému osudu.

Mnoho z návštěvníků festivalu Nova trpí různými psychickými problémy. Vypořádávají se s posttraumatickou stresovou poruchou, s vinou přeživšího, depresí a úzkostí. „Od 7. října jsme zemí s posttraumatickou stresovou poruchou, každý z nás ji má,“ uvedl Golan, který se sám se stejnou diagnózou léčí poté, co letos sloužil jako rezervista v armádě.

Program na podporu duševního zdraví

V Izraeli v současnosti funguje program na podporu duševního zdraví, který nabízí bezplatnou terapii každému, kdo o ni zažádá. Podle zprávy Knessetu bylo k červenci v procesu léčby evidováno téměř 1900 ze zhruba 3000 přeživších útoků.

Při loňském útoku 7. října zemřelo 1200 lidí, 251 dalších teroristé unesli do Pásma Gazy.

Přímo v dějišti festivalu v poušti nedaleko kibucu Re’im zahynulo 364 lidí, dalších 40 bylo odvlečeno jako rukojmí. Z nich bylo pět propuštěno, čtyři zachráněni a 13 zavražděno, osud dalších je neznámý. Návštěvníci festivalu byli mladí lidé většinově levicového zaměření se vstřícnými postoji vůči Palestincům.

Al-Káida naléhá na Hamás, aby okamžitě propustil izraelské rukojmí

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám