Hlavní obsah

Izrael v předvečer útoků varoval Írán, kde udeří

Izrael v pátek v předvečer svých odvetných vzdušných úderů na Írán vzkázal Teheránu, aby na útok nereagoval. Židovský stát se tím prý snažil snížit riziko další eskalace konfliktu na Blízkém východě.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (třetí zleva) při páteční schůzce s představiteli bezpečnostních složek

Článek

Podle serveru Axios, který se odvolává na tři „informované zdroje“, zaslal Izrael Íránu vzkaz přes několik blíže neupřesněných prostředníků. Izraelci měli současně upozornit Teherán, na co obecně budou útočit a na co ne.

Citované zdroje dále uvedly, že pokud by se Írán přesto rozhodl k reakci, hodlá Izrael podniknout další a významnější útok. To by platilo zejména v případě, že by při íránské akci byli zraněni nebo zemřeli izraelští civilisté. Úřad izraelského premiéra na žádost o komentář k tvrzení citovaných zdrojů nereagoval.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v sobotu nicméně potvrdil odhodlání své země přistoupit k další odvetě, jestliže Teherán na izraelské údery odpoví.

USA sdělily, že se na izraelské operaci nepodílely, ale jsou připraveny bránit Izrael, pokud na něj Írán zaútočí.

Podle izraelských a amerických zdrojů židovský stát noční útok provedl ve třech vlnách. První se soustředila na íránskou protivzdušnou obranu, druhá a třetí na zbrojní průmysl a raketová zařízení. Teherán tvrdí, že mu údery způsobily „pouze omezené škody“.

Íránská agentura IRNA ale potvrdila, že zahynuli dva íránští vojáci. „Armáda Íránské islámské republiky při obraně íránské bezpečnosti a ochraně lidu a íránských zájmů obětovala dva své bojovníky, když odrážela střely zločinného sionistického režimu,“ uvedl Írán v prohlášení.

Izraelské údery odsoudilo několik arabských států a Pákistán. Saúdská Arábie útok kritizovala a varovala, že další eskalace konfliktu „ohrožuje bezpečnost a stabilitu zemí a národů na Blízkém východě“.

Spojené arabské emiráty vyzvaly k „co největší zdrženlivosti“, zatímco Pákistán izraelský útok označil za „nebezpečnou eskalaci“ napětí v regionu.

Izrael provedl odvetný útok na Írán, Teheránem otřásly výbuchy

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám