Hlavní obsah

Írán při vypouštění raket nedbal na letový provoz. Střely natočil pilot British Airways

Záběry z pilotní kabiny letadla společnosti British Airways směřujícího do Dubaje potvrzují, že Írán při svém úterním útoku na Izrael riskoval katastrofu, když vypouštěl balistické střely, aniž by si ověřil, že se v oblasti nenacházejí civilní stroje. Izrael a okolní země uzavřely v noci na středu na několik hodin vzdušný prostor a posádky strojů po zahájení útoku narychlo hledaly odbočky na bezpečnější trasy.

Rakety nad JeruzalémemVideo: Reuters

Článek

Deník New York Post ve středu zveřejnil znepokojivé záběry pořízené z pilotní kabiny civilního letadla společnosti British Airways. Ze záběrů vyplývá, že Teherán před odpálením raket nezkontroloval, zda se v okolním vzdušném prostoru nepohybují civilní letadla.

Na záběrech natočených u íránského města Šíráz jsou vidět balistické rakety mířící z Íránu na Izrael. „Všechny rakety proletěly velmi blízko, což poukazuje na to, jak blízko byl Írán k vyprovokování mezinárodního incidentu,“ píše k videu na sociálních sítích agentura NEXTA.

Írán v úterý vypálil na Izrael více než 180 balistických střel. Cílem podle něj byla vojenská infrastruktura. Většina střel byla zlikvidována systémy protiraketové obrany. Íránská masivní palba si vyžádala jedinou oběť na životě, kterou se stal Palestinec v Jerichu, na kterého spadla část jedné z raket.

Video podle informací deníku New York Post zveřejnil pilot letu British Airways směřujícího do Dubaje.

Nebylo by to poprvé, co by se íránská armáda dopustila takové chyby. V lednu roku 2020 se tamní úřady omlouvaly z incident, při kterém Teherán sestřelil ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Zřejmě omylem tehdy vypustil raketu protivzdušné obrany.

Írán přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Raději bych zemřel, řekl generál

Blízký a Střední východ

Aerolinky v noci po zahájení masivního útoku začaly odklánět lety z oblohy nad Íránem. „Světové letecké společnosti ve středu odkláněly nebo rušily lety na regionální letiště včetně Libanonu, Izraele a Kuvajtu,“ informoval server FlightRadar24. Snímky z leteckých radarů zaznamenaly, že lety směřovaly v širokých obloucích na sever a na jih.

Odkloněné lety po íránském útoku na IzraelVideo: Reuters

V důsledku úterního útoku Evropská komise a Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví doporučily leteckým společnostem, aby se vyhýbaly vzdušnému prostoru mezi Libanonem a Izraelem.

V obavách z eskalace konfliktu společnost Lufthansa pozastavila všechny lety do Tel Avivu do 31. října a lety do Bejrútu až do 30. listopadu. Lety do Teheránu jsou zrušeny do 14. října, píše The Fortune. Nizozemská společnost KLM pozastavila lety do Tel Avivu do konce roku. Některé společnosti zcela pozastavily linky do Izraele a Íránu.

Obavy z cestování v důsledku eskalace konfliktu podle Reuters srazily akcie v sektoru cestovního ruchu a leteckých společností. Panují obavy především z toho, že Izrael v reakci na útok Íránu pohrozil „bolestivou odpovědí“.

Odveta Izraele přijde během několika dnů. A bude významná

Blízký a Střední východ

Související články

Výběr článků

Načítám