Hlavní obsah

Indie vítá spolupráci s Ukrajinou i přesto, že vesele obchoduje s Ruskem

Představitelé Ukrajiny a Indie se v pátek setkali, aby projednali možnosti a případné vyhlídky na spolupráci obou zemí v oblasti zbrojního průmyslu. Indie přitom obchoduje s Ruskem s ropou i zbraněmi.

Foto: Ukrajinské ministerstvo strategického průmyslu

Ukrajinský ministr strategického průmyslu Herman Smetanin na jednání s indickými představiteli

Článek

Ministr strategického průmyslu Herman Smetanin jednal s indickým velvyslancem na Ukrajině Ravi Šankarem a námořním atašé Santošem Belliappou o možné zbrojní spolupráci mezi oběma zeměmi. Smetanin se nechal slyšet, že je Indie pro Ukrajinu strategickým partnerem.

„Ukrajina je nakloněna rozšíření geografie partnerství v obranném sektoru, jsme připraveni zvážit různé formy spolupráce. V tuto chvíli je podstatné prozkoumat možnosti a potřeby zbrojního průmyslu obou zemí, abychom mohli určit problémy a směr, kterým se vydáme,“ uvedl Smetanin.

Foto: Ukrajinské ministerstvo strategického průmyslu

Indičtí představitelé Ravi Šankar (vlevo) a Santoš Belliapa při jednání se Smetaninem

Šankar Smetaninův návrh přijal. „Vítám návrh na rozšíření spolupráce v oblasti zbrojního průmyslu a ujistil jsem pana ministra, že má ve vymezování konkrétních návrhů plnou podporu ambasády,“ řekl.

Indický premiér Módí v Rusku pevně objal Putina a mluvil o míru na Ukrajině

Svět

Indicko-ruské přátelství

Indie má přitom dlouhodobě pozitivní vztahy s Ruskem, resp. Sovětským svazem. Ty se datují už do roku 1947, nedlouhou předtím, než Indie získala svou nezávislost. Ze současné invaze Ruska na Ukrajinu navíc tato nejlidnatější země světa poměrně profituje. Kvůli západním sankcím se podíl importu ruské surové ropy do Indie zvedl z méně než dvou procent před invazí na více než čtyřicet procent letos v červnu.

Indie tím v odběru ruské ropy překonala i Čínu. Vladimir Vlasiuk, poradce ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského, navíc v minulosti varoval, že Indie ruskou ropu přeprodává na Západ a obě země tak v podstatě obcházejí uvalené sankce.

Indicko-ruská spolupráce nicméně nekončí jen ropou. Indie je také největším odběratelem ruských zbraní, s Ruskem také spolupracuje na výrobě zbraní, které pak prodává do zemí třetího světa.

V rusko-ukrajinském konfliktu se Indie staví do neutrální pozice. Ruský vpád na Ukrajinu nijak neodsoudila, ale ani jej nijak nepodporuje. Po ruském útoku na dětskou nemocnici letos v létě vyjádřila Indie smutek. Během srpnové návštěvy Ukrajiny indický premiér Nárendra Módí prohlásil, že Indie není v neutrální pozici, ale že stojí „na straně míru“.

Indie nechce být prostředníkem při jednání Ukrajiny a Ruska. Zprávy ale předá

Evropa

Výběr článků

Načítám