Hlavní obsah

Indie povolila komerční pěstování geneticky modifikovaných brambor

Novinky, Lenka Hloušková, DPA
DILLÍ

Indická vláda oznámila, že během šesti měsíců povolí volné pěstování geneticky modifikovaných brambor. Hlízy laboratorně obohacené uměle vloženým genem o nejrůznější výživné látky a vitamíny by měly alespoň částečně vyřešit podvýživu tamních lidí.

Foto: Milan Turek

Plakát zahradnické výstavy v Löbau

Článek

"Vypěstované brambory budou zdarma rozdávány ve školách miliónům dětí, kteří žijí v nejchudších částech země. Chceme částečně zastavit jejich podvýživu," uvedla za indické ministerstvo biotechnologie Mandžu Šarmaová. "Hodně si slibujeme od vloženého vitamínu A, který by mohl zastavit slepnutí podvyživených," dodává. Podle indické vlády může projekt v případě úspěchu denně zachránit několik desítek lidí před ztrátou zraku.

Brambory plné výživných látek

Geneticky modifikované, tzv. GM brambory, obsahují ve srovnání s "normálními" odrůdami více než jednu třetinu výživných látek navíc. Tuto vlastnost získaly v laboratořích, kde vědci do jejich DNA - kyseliny deoxirybonukleové, nositelky genetické informace všech organismů - vložili gen z obiloviny laskavec (amarant) obsahující mimo jiné vysoké množství vápníku, hořčíku, železa a vitamínů B, C a A.

GM projekty běží v řadě států

Proti osázení polí v Indii se ihned postavili odpůrci geneticky modifikovaných plodin. Tvrdí, že kroky Dillí jsou "riskantní a nezodpovědné". Geneticky modifikované rostliny se přitom běžně prodávají ve Spojených státech, Kanadě, Mexiku, Argentině, Jihoafrické republice, Uruguaji, Číně a Rumunsku. Rozsáhlé pokusy probíhají naplno rovněž na Novém Zélandu, Austrálii, z evropských zemích, například ve Velké Británii, Španělsku a Německu. Jedno pole, zatím jen na testy, je i v České republice. K největším dovozcům geneticky upravených surovin dnes patří z hlediska potravin nesoběstačné Japonsko.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám