Hlavní obsah

Na Kubě mají strach. K ostrovu bez elektřiny se řítí hurikán Oscar

Nad Bahamy v neděli dorazil hurikán Oscar, který by měl ještě během neděle zasáhnout Kubu. Na sociální síti X o tom informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Na Kubě panují z tohoto hurikánu veliké obavy, zemi totiž už několik dní sužují rozsáhlé výpadky elektřiny, které se úřadům daří odstraňovat jen pomalu a částečně.

Foto: Windy

Předpověď pro déšť a bouřky nad ostrovy Bahamy a Kuba, k nedělní 13. hodině

Článek

Oscara, který nyní patří do nejslabší kategorie na pětistupňové škále, provází vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů za hodinu. Kubánský meteorologický institut očekává, že přinese také vydatné srážky zejména na východ Kuby.

Miliony Kubánců se přitom už několik dní potýkají s rozsáhlými výpadky elektřiny. Ve čtvrtek Kuba zažila do té doby největší letošní výpadek elektřiny, který postihl polovinu země a v některých provinciích trval až 20 hodin.

Premiér Manuel Marrero proto ve stejný den vyhlásil dočasné omezení činnosti úřadů, které nejsou nezbytné pro chod země. Zavřely se též školy. Nemocnice fungují nepřetržitě díky vlastním generátorům.

Na celé Kubě vypadla elektřina

Amerika

V pátek pak blackout postihl téměř celou Kubu, která má asi deset milionů obyvatel. Několik hodin poté, co se podařilo dodávky částečně obnovit, postihl v sobotu zemi další výpadek elektřiny.

V sobotu večer byla bez proudu velká část západní Kuby, včetně Havany. Výpadky elektřiny znamenají na ostrově i přerušení dodávek vody a v horkém počasí nyní komplikují život lidem také kvůli nefungujícím ledničkám.

Foto: Profimedia.cz

Lidé na Kubě si svítili i mobilními telefony.

Naposledy Kubu zasáhl koncem září hurikán Helene, který tam ale způsobil menší škody než ve Spojených státech, kde zabil přes dvě stě lidí.

Na Kubě způsobil značné škody naposledy hurikán Irma v roce 2017, který si tam vyžádal deset obětí a zničil řadu domů, silnic i zemědělské půdy.

FOTO: Hurikán Helene ničil a zabíjel

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám