Hlavní obsah

Hurikán Beryl udeřil na Jamajce

Aktualizováno

Oko hurikánu Beryl se dnes kolem 21:30 SELČ nacházelo v Karibském moři asi 30 kilometrů jižně od Jamajky. Hurikán, který napáchal obrovské škody na ostrůvcích v jihovýchodním Karibiku, se podle meteorologů sice nedotkl jamajské pevniny, jeho dopady jsou však stejné - silné nárazy větru a přívaly deště, na které se obyvatelé Jamajky připravovali v uplynulých hodinách a dnech.

Hurikán Beryl míří na JamajkuVideo: Reuters

Článek

Na ostrově vláda vyhlásila 12hodinový zákaz vycházení, informovala agentura AP. Ohrožené jsou také Kajmanské ostrovy.

Bouře Beryl v minulých dnech rychle zesílila na hurikán páté, tedy nejvyšší, kategorie na americké škále, než opět zeslabila na kategorii čtvrtou. Energii čerpá z rekordně teplých vod v dané části Atlantiku. Ve středu ráno hurikán provázel vítr o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu, uvádí americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Lidé na Jamajce kvůli tomu přibíjeli prkna na svá okna, vytahovali z moře své čluny a preventivně rozebírali billboardy. Úřady už před příchodem bouře prohlásily celý ostrov za zónu zasaženou živelní pohromou, od šesti hodin ráno do šesté večer platí na celém území zákaz vycházení.

Foto: Marco Bello, Reuters

Vlny vzedmuté hurikánem Beryl u Jamajky

Na venezuelskou viceprezidentku se zřítil strom

Amerika

Meteorologové předpovídají, že během dneška i v následujících dnech bude Beryl slábnout, stále ale zůstane hurikánem. Po Jamajce pravděpodobně v menší míře zasáhne Kajmanské ostrovy, poté má postupovat k mexickému poloostrovu Yucatán a kolem pondělních 18:00 SELČ se dotknout jihu amerického státu Texas. Jeho guvernér Greg Abbott uvedl, že již pověřil státní záchranné složky, aby byly připravené na dopady hurikánu reagovat.

Beryl je první bouří, která takto brzy v atlantické hurikánové sezoně dosáhla nejvyšší intenzity na americké stupnici. Experti vývoj spojují s klimatickými změnami, které způsobuje spalování fosilních paliv. Tyto změny oteplují vodu v Atlantiku, a zvyšují tak riziko vzniku silných bouří, uvádí klimatologové.

„Klimatická krize tlačí katastrofy do nových, rekordních výšin,“ komentoval aktuální hurikán výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell. „Řešení jsou zjevná: Potřebujeme mnohem odvážnější klimatické kroky. Hned,“ uvedl na síti X.

Beryl se předtím přehnala přes jeho rodný ostrov Carriacou, který se v pondělí stal první přímo zasaženou pevninou. Zde i na dalších ostrovech v jihovýchodním Karibiku zdevastovala celé komunity, ve Venezuele a v ostrovních státech Grenada a Svatý Vincenc a Grenadiny zabila nejméně šest lidí.

FOTO: Hurikán Beryl zdecimoval ostrovy v Karibiku

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám