Hlavní obsah

Požár poškodil věž katedrály v Rouenu

Rouen
Aktualizováno

V katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Rouenu na severu Francie ve čtvrtek vypukl požár. Hořela jedna z věží. Na sociální síti to oznámil starosta města Nicolas Mayer-Rossignol. Hasiči po 13.00 dostali požár pod kontrolu a  kolem 17. hodiny jej uhasili, napsal web deníku Le Parisien.

Ve francouzském městě Rouen vypukl požár v místní katedráleVideo: Reuters

Článek

„V tuto chvíli nevíme nic o příčině požáru,“ uvedl. Později rouenští hasiči oznámili, že se při vyšetřování přiklánějí hypotéze o nešťastné náhodě.

Na věži probíhala rekonstrukce. „Katedrála byla evakuována a na místě zasahují záchranné složky,“ uvedla dopoledne prefektura. Vedení města žádalo, aby se lidé „této oblasti vyhnuli“ a „nepřetěžovali tísňové linky“.

Věž se v současné době opravovala a je chráněná bílými plachtami. Zdá se, že požár začal na pracovní plošině a rozšířil se. Přístup na náměstí Place de la Cathédrale byl po celý den zablokován.

Foto: Prefektura Rouen

Hořící věž katedrály v Rouenu

Prefektura sdělila, že se požár obešel bez oběti, škody na věži se teprve zjišťují. Diecéze v Rouenu nicméně ve čtvrtek večer oznámila, že katedrála by měla být v pátek „jako obvykle“ otevřená.

Katedrálu v Rouenu proslavily zejména obrazy francouzského impresionisty Claudea Moneta. Budova se nachází v chráněné zóně města a od druhé poloviny 19. století je historickou památkou.

Foto: Vivien Leservoisier, AP

Hořící věž katedrály v Rouenu

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Hasiči na místě, kde začalo hořet

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Archivní snímek vstupního prostoru katedrály v Rouenu

Požár jiné slavné památky zažila Francie v roce 2019, kdy v Paříži plameny zničily velkou část slavné katedrály Notre Dame.

Výběr článků

Načítám