Hlavní obsah

Gruzínci ve volbách rozhodují, zda se země přikloní k Západu, nebo k Rusku

V Gruzii se v sobotu konají přelomové parlamentní volby, v nichž se voliči této postsovětské zakavkazské republiky s 3,7 milionu obyvatel rozhodují, zda se jejich země bude orientovat prozápadním směrem, nebo na Rusko.

Foto: Zurab Javakhadze, Reuters

Prezidentka Salome Zurabišviliová odevzdává svůj hlas ve volební místnosti v Tbilisi.

Článek

Hlasovací místnosti se otevřely v osm hodin ráno a uzavřou se ve 20:00 hodin místního času (18:00 SELČ). Výsledky se očekávají v sobotu pozdě večer.

Dosud vládnoucí strana Gruzínský sen, která stojí za národně konzervativním kurzem a ekonomickou spoluprací s Ruskem, si chce udržet svou moc. Kritici ji obviňují z autoritářství.

Zakladatel a šéf strany, miliardář Bidzina Ivanišvili, se navíc netají úmyslem zakázat největší opoziční uskupení Spojené národní hnutí, jež zemi vládlo do roku 2012.

Opoziční strany a prezidentka Salome Zurabišviliová, která vládu kritizuje, avšak její pravomoci jsou převážně ceremoniální, podle agentury Reuters obviňují Gruzínský sen z kupování hlasů a zastrašování voličů.

Jak hlasování dopadne, lze těžko odhadovat, protože existuje málo spolehlivých průzkumů veřejného mínění. Sondáže médií nakloněných roztříštěné opozici naznačují, že Gruzínský sen přijde o většinu v parlamentu, zatímco data provládních průzkumů předpovídají historicky nejsilnější výkon vládnoucího bloku.

Gruzie je od loňského roku kandidátem na členství v EU, ale proces je v současné době pozastaven kvůli některým kontroverzním zákonům, které vláda prosadila.

Gruzie od získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vystupovala jako prozápadní země a krátce po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 požádala o členství v EU. Její vztahy se Západem se však v poslední době zhoršily.

Česko posílá Gruzii nótu kvůli zadržení českého novináře

Domácí

Výběr článků

Načítám