Hlavní obsah

Francouzský premiér oznámil demisi

Aktualizováno

Francouzský premiér Gabriel Attal (Společně) v neděli po volbách oznámil, že v pondělí podá demisi. Reagoval tak na odhadované vítězství levice ve volbách.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Gabriel Attal

Článek

„Věrný republikánské tradici a v souladu se svými zásadami předložím svou demisi zítra ráno prezidentu republiky,“ oznámil Attal.

Předčasné parlamentní volby ve Francii podle odhadů nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Společně. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí.

K předpokládaným výsledkům voleb Attal uvedl, že jeho tábor nakonec dopadl lépe, než jak ukazovaly dřívější odhady. Uvedl, že většinu v parlamentu nezískal žádný z extrémů, ale neobjevila se žádná absolutní většina. Attal připustil „bezprecedentní politickou situaci“ v době, kdy se Francie chystá přivítat celý svět, což byla narážka na olympiádu, a dodal, že svou roli bude plnit „tak dlouho, jak to bude nutné“.

Živě: Shromáždění v Paříži po francouzských volbáchVideo: Reuters

Jean-Luc Mélenchon, lídr krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI), která je nejsilnějším hráčem levicového bloku, po uzavření volebních místností vyzval k odstoupení premiéra Attala a jmenování vlády levicového bloku.

Zástupci Nové lidové fronty večer lidem na náměstí v Paříži už slibovali mimo jiné snížení důchodového věku, zvýšení minimální mzdy nebo uznání Státu Palestina.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Lidé v ulicích Paříže po oznámení předběžných výsledků parlamentních voleb

Zvrat ve Francii: Druhé kolo voleb vyhrál podle odhadů levicový blok

Volby

Výběr článků

Načítám