Hlavní obsah

Francouzka, kterou manžel nechal omámenou znásilňovat jinými muži, vypovídala u soudu

Dvaasedmdesátiletá Francouzka Gisèle Pélicotová, kterou manžel deset let omámenou nechal znásilňovat jinými muži, veřejně popsala své pocity zděšení, když se před čtyřmi lety o všem dozvěděla. Učinila tak před soudem v Avignonu, jenž tento otřesný případ od minulého týdne rozplétá.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Gisèle Pélicotová hovoří s novináři poté, co vypovídala u soudu v Avignonu.

Článek

Paní Gisèle podle BBC především popřela, že by z její strany šlo o dobrovolnou aktivitu. Narážela na argumenty mnohých z 51 obžalovaných, kteří odmítli obvinění ze znásilňování a podle svých slov si prý mysleli, že se účastní nějaké konsensuální sexuální hry.

„Nikdy jsem nebyla spoluviníkem sexuálních aktů a nikdy jsem nepředstírala, že spím,“ zdůraznila žena, která s manželem žila 50 let a nyní se s ním rozvádí. Přestože pohnutě vypověděla, že se jí zhroutil svět, práva na anonymitu se vzdala s tím, že bude mluvit za každou ženu, která byla kdy zdrogována a zneužita, aby už žádná další nemusela trpět.

Vzpomněla si na okamžik v září 2020, kdy jí manžel Dominique řekl, že udělal „hloupost“. Byl přistižen, jak v obchodě telefonem natáčel pod sukněmi tři ženy. Ještě větší zděšení přišlo o dva měsíce později, když ji policie požádala, aby se zúčastnila manželova výslechu.

Při prohledávání mužova počítače totiž vyšetřovatelé narazili na fotografie a videa jeho dalších perverzních aktivit, včetně znásilnění.

„Policista se mě ptal na můj sexuální život. Řekla jsem mu, že jsem nikdy nezkoušela výměnu partnerů nebo sex ve třech. Že jsem žena jen jednoho muže. Nedokázala bych na sobě snést ruce jiného muže než manžela,“ uvedla paní Gisèle.

„To už není ani znásilnění, to je barbarství“

Asi po hodině jí policista řekl, že jí ukáže některé věci, které jí nebudou příjemné. „Otevřel složku a ukázal mi fotografii. Nepoznala jsem ani muže, ani ženu, kteří byli na posteli. A pak se mě policista zeptal: ‚Madam, je to vaše postel a váš noční stolek?‘,“ pokračovala.

Polák pět let věznil, znásilňoval a krutě bil ženu

Evropa

Bylo prý těžké poznat sebe sama oblečenou způsobem, který jí byl neznámý. Pak jí vyšetřovatel ukázal druhou a třetí fotku, načež paní Gisèle kriminalistu požádala, aby jí už další snímky neukazoval.

„Bylo to nesnesitelné. Ležela jsem nehybná ve své posteli a nějaký muž mě znásilňoval. Zhroutil se mi svět,“ dodala s tím, že znásilnění pro něco takového není to správné slovo. „Jde o barbarství,“ zdůraznila.

Paní Gisèle také řekla, že až do doby odhalení zločinů bylo jejich manželství celkem šťastné a že s mužem překonali řadu finančních i zdravotních potíží. „Všechno, co jsme společně vybudovali, bylo pryč. Naše tři děti, sedm vnoučat. Bývali jsme ideální pár,“ řekla s tím, že chtěla „zmizet“, když se o všem dozvěděla.

„Musela jsem ale říci svým dětem, že jejich otec byl zatčen. Požádala jsem zetě, aby zůstal vedle mé dcery, když jsem jí řekla, že mě otec nechal znásilňovat jinými muži. Vydala ze sebe zvuk, který mi dodnes zní v uších,“ pokračovala paní Gisèle.

Když se jí soudce zeptal, jestli zná některého z obviněných, odpověděla, že poznala jen jednoho. „Byl to náš soused. Občas nám přišel zkontrolovat naše kola. Vídávala jsem ho v pekárně a byl vždy zdvořilý. Neměla jsem tušení, že mě přijde znásilnit,“ řekla.

Vyšetřovatelé registrují více než 200 případů v letech 2011 až 2020, kdy byla paní Gisèle v bezvědomí znásilněna. Více než polovinu jich má na svědomí manžel, zbytek cizí muži.

Manžel svou ženu nabízel zdarma ke znásilnění na internetu. Aktu byl vždy přítomen a vše si natáčel. Někteří pachatelé využili nabídky opakovaně.

Obviněným bylo v době skutků od 21 do 68 let. Nyní jim hrozí až dvacet let vězení. Proces by měl trvat do 20. prosince.

Senior ve Francii nechával svou ženu deset let zdrogovanou znásilňovat. Nevěděla nic

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám