Hlavní obsah

Finsko a Litva plánují zakázat Rusům nákup nemovitostí

Finsko a Litva se chystají zakázat Rusům a ruským firmám nákup nemovitostí. Pracovní skupina jmenovaná finským ministrem obrany Antti Häkkänenem zveřejnila v pátek legislativní možnosti, píše web deníku Iltalehti. Litva je už dál, příslušná norma prošla v tamějším parlamentu druhým kolem schvalování.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Helsinky

Článek

Z návrhu předlohy vyplývá, že povolení k nákupu nemovitosti by nedostala osoba, která má státní příslušnost země, jež porušila územní celistvost, svrchovanost a nezávislost jiného státu a může představovat hrozbu pro národní bezpečnost Finska. Zákaz by se vztahoval také na osobu, která má na území takového státu bydliště a firmu, která je vlastněná či ovládaná takovým státem, píše agentura TASS.

Ruský soud zabavil majetek Deutsche Bank i Commerzbank

Evropa

Podrobnější ustanovení o zemích, jichž se zákon týká, by byla daná nařízením vlády.

Zákaz by zahrnoval výjimku pro osoby, které mají ve Finsku platné povolení k trvalému pobytu nebo mají povolení k trvalému pobytu v EU. Zákaz nákupu nemovitosti by se nevztahoval na osoby s dvojím občanstvím, uvedl web iltalehti.fi.

Záměr vychází ze zhoršené bezpečnostní situace způsobené útočnou válkou Ruska a obav z nepřátelského vlivu na Finsko, uvádí ministerstvo obrany. Ve Finsku už několik let platí přísnější předpisy týkající se nákupu nemovitostí pro Rusy a občany ze zemí mimo Evropskou unii.

Jak Rusové změnili Karlovy Vary

Hlas na poušti

Naposledy byla pravidla zpřísněna na začátku roku 2023, což dalo ministerstvu obrany širokou pravomoc vyšetřovat, odkud pocházejí peníze na transakce s nemovitostmi, a vláda dostala předkupní právo na nákup nemovitostí nacházejících se v okruhu méně než kilometr od vojenských prostor nebo areálů pohraniční stráže.

Letos 10. ledna ministr obrany Häkkänen oznámil, že zakázal tři obchody s nemovitostmi a transakce se prověřují.

Litva chystá podobný zákon

Zakázat Rusům nákup nemovitostí v zemi se chystá také Litva. Návrh příslušného zákona prošel v litevském parlamentu už druhým čtením, pro bylo 113 poslanců, proti žádný a devět zákonodárců se hlasování zdrželo, píše web lrt.lt.

Výjimky by se vztahovaly na ty Rusy, jimž bylo uděleno povolení k přechodnému pobytu v Litvě kvůli pronásledování v jejich vlasti.

„V Litvě neustále rostou nákupy nemovitostí firmami nebo občany státu, který se dopouští agrese. Z dlouhodobého hlediska to může představovat riziko pro národní bezpečnost,“ řekl Laurynas Kasčiūnas, poslanec, který normu předložil. Podle něj zákon pomůže snížit potenciální rizika.

Ruský soud zabavil majetek UniCredit

Evropa

Výběr článků

Načítám