Hlavní obsah

Zvednuté závory, i když jel vlak? Slováci řeší, co předcházelo železničnímu neštěstí se sedmi mrtvými

Na železničním přejezdu u slovenských Nových Zámků, kde došlo ve čtvrtek k tragické srážce vlaku s autobusem, nefungovaly podle svědectví místních obyvatel spolehlivě závory a světelná signalizace. Bylo tomu tak od průtrže mračen, která se tudy prohnala ve středu - zařízení nefungovalo koordinovaně s dopravou na železnici. Čtvrteční nehoda má sedm obětí.

Záběry z nehody vlaku a autobusu na SlovenskuVideo: Reuters

Článek

Místní obyvatel Ján (42) webu pluska.sk řekl, že těsně před nehodou projížděl úsekem osobní vlak.

Server napsal, že když vlak projel, závory se zvedly. „Autobus se tehdy pohnul a vjel na koleje. Žel, v tom čase tudy projížděl rychlík EC 279 Metropolitan, který směřoval do Budapešti,“ uvedl web.

Další zdroj listu řekl, že k podobné situaci došlo už ve středu večer. „Stál jsem u toho přejezdu. Modrý automobil musel couvat z kolejí, když řidič uviděl vlak. Závory byly nahoře a světla vypnuta,“ uvedl zdroj.

Rychlík z Prahy se na Slovensku srazil s autobusem. Sedm mrtvých

Evropa

Podle informací serveru MY Nové Zámky ve čtvrtek v místě projížděly dva vlaky v opačných směrech. Autobus nejprve stál před přejezdem a závorami, které byly dole. Po přejetí prvního vlaku se však závory zvedly a autobus vjel do kolejiště, kde do něj narazil druhý vlak. Náraz vlaku roztrhl autobus napůl a vůz začal hořet. Zemřelo sedm lidí.

V autobusu bylo v době nehody osm cestujících a řidič. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) ve čtvrtek na místě nehody řekl, že těla obětí jsou spálená a nedají se zatím identifikovat. „Při vyšetřování se musí zjistit, zda šlo o selhání techniky, nebo lidského faktoru,“ uvedl ministr.

Na místě zasahovalo třicet hasičů s deseti kusy techniky. U železniční trati přistály tři záchranářské vrtulníky, které převážely zraněné do okolních nemocnic. Nemocnice ve městě Nové Zámky byla totiž po zmíněné průtrži mračen mimo provoz.

Podle slovenských médií patřila lokomotiva Českým drahám a vlaková souprava s personálem slovenským železnicím.

Příčinou tragédie byla konstrukční chyba, uvedl RegioJet. Spací vozy stahuje z provozu

Domácí
Foto: FB Policie SR

Havárie vlaku a autobusu na Slovensku

Související témata:

Výběr článků

Načítám