Hlavní obsah

Zrada, zuří Danko. Část jeho poslanců chce podpořit do čela parlamentu kandidáta Hlasu

Tři členové poslaneckého klubu vládní Slovenské národní strany (SNS) podpoří kandidáta strany Hlas na post předsedy parlamentu. O tuto funkci měl dlouhodobě zájem předseda SNS Andrej Danko, který označil postoj tří poslanců za zradu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda strany SNS Andrej Danko

Článek

„Nebudu skrývat, že jsem z toho šokovaný,“ řekl Danko.

Posledním řádným předsedou parlamentu byl Peter Pellegrini. Když se po jeho zvolení prezidentem křeslo uvolnilo, předseda SNS se netajil, že by tento post, který zastával už v létech 2016 až 2020, rád obsadil znovu. Vládní strana Hlas, z níž byl i Pellegrini, však trvá na tom, že podle koaliční smlouvy má na tuto funkci stále nárok. K dohodě uvnitř vládní koalice - kde je kromě Hlasu a SNS ještě Směr - ovšem nedošlo, a tak post zůstává od dubnových prezidentských voleb neobsazený.

„Naše členská základna je zneklidněna děním v parlamentu,“ konstatoval poslanec Rudolf Huliak, který je členem poslaneckého klubu SNS, ale zároveň je předsedou mimoparlamentní strany Národní koalice/Nezávislí kandidáti. Členy této strany jsou také poslanci z klubu SNS Ivan Ševčík a Pavol Ľupták. Všichni tři se rozhodli, že na post předsedy parlamentu podpoří kandidáta Hlasu. Měl by jím být současný ministr investicí, regionálního rozvoje a informatizace Richard Raši.

Pobouření na Slovensku. Už i lidem z koalice vadí, že jejich poslanec sprostě nadává kolegyni

Evropa

Huliak zároveň zdůraznil, že všichni tři poslanci Národní koalice nadále podporují vládu premiéra Roberta Fica (Směr) a budou respektovat koaliční smlouvu.

Požadavek na změnu názvu klubu

Poslanci Národní koalice požadují rovněž změnu názvu poslaneckého klubu SNS, v němž je celkem deset zákonodárců, na SNS-Národní koalice/Nezávislí kandidáti. Tento požadavek Danko okamžitě odmítl. „Odmítám se dát vydírat,“ řekl Danko.

„Pokud bojujete s politickými soupeři, jako jsou Hlas, Směr nebo opozice, tak jste na politický boj zvyklí, ale zrada vždy bolí a já jsem dnes cítil zradu Rudolfa Huliaka. Dnes zradil Andreje Danka a klub SNS, ale naštěstí tvrdí, že nezradil koalici,“ podotkl také předseda SNS.

Foto: Facebook/Rudolf Huliak

Kandidát na slovenského ministra životního prostředí Rudolf Huliak

„Učiníme vše pro to, aby se vládní koalice nerozpadla, chceme jen představovat identitu Národní koalice v rámci parlamentu,“ řekl Huliak podle agentury TASR. „Budeme hlasovat tak, jak se vládní koalice domluví, a budeme předkládat vlastní zákony ve prospěch Slovenska,“ dodal Huliak.

Poslanci Národní koalice chtějí podle jeho slov „striktně dodržovat právo na život“ a chtějí přitvrdit v otázce LGBTI.

Huliak se minulý týden „zviditelnil“ tím, že vulgárně zaútočil na poslankyni opozičního Progresivního Slovensku (PS) Lucii Plavákovou. „Když poslankyně přečte ve svém příspěvku, že plod si nezaslouží žít, nemůžu ji nazvat jinak než čubkou,“ řekl Huliak.

Poslankyně PS nicméně nikdy neřekla, že „plod si nezaslouží žít“. Na plénu pouze připomněla stávající právní stav, podle kterého plod není subjektem práva na život, jež podle zákona vzniká až momentem narození.

Slovenský poslanec Huliak na konci televizní diskuse spadl z pódia

Evropa

Výběr článků

Načítám