Hlavní obsah

Zopakujeme Mnichov 1972, hrozí izraelským sportovcům v Paříži

„Zopakujeme Mnichov 1972.“ Takové výhrůžky dostávají prostřednictvím e-mailu jen pár dnů před začátkem olympijských her v Paříži izraelští sportovci. Olympijský výbor má pohotovost a sportovci budou střeženi rekordním počtem strážců bezpečnostní služby Šin Bet, píše izraelský list Times of Israel.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Vojenská patrola před Eiffelovou věží

Článek

První zprávy byly zaslány na e-maily 15 sportovců a byly podepsány entitou, která se identifikovala jako „Organizace lidové obrany“. Ta ale neexistuje. „Organizace lidové obrany oznamuje, že má v úmyslu poškodit jakoukoli izraelskou přítomnost na olympijských hrách,“ psalo se ve zprávě. Ta pokračovala: „Židovská lobby, která ovládá francouzský parlament, už nebude o ničem rozhodovat.“

V dopise se dále uvádí, že „osud sionistů bude stejný jako osud Palestinců v Gaze, pokud sionisté budou i nadále vyhrožovat všem. Proto nejste pozváni do Paříže 2024. Pokud přijedete, vezměte v úvahu, že máme v úmyslu zopakovat události z Mnichova 1972.“ Výhrůžka odkazuje na mnichovský masakr, při kterém teroristická skupina Černé září vtrhla do olympijské vesnice a vzala izraelské sportovce jako rukojmí, nakonec zabila 11 lidí a jednoho německého policistu, připomíná web deníku Times of Israel.

Adidas se kaje za kampaň k reedici bot z krvavé mnichovské olympiády

Zahraniční

„Každým okamžikem budete očekávat útok – na letišti, v hotelu i v ulicích, které patří jen nám. Ani vlna zatýkání proti naší organizaci nás nezastaví v tom, abychom náš plán dotáhli do konce. Připravte se na intifádu!“ končí výhrůžka.

Někteří izraelští sportovci včetně vlajkonoše zahajovacího ceremoniálu judisty Petera Paltčika či plavce Meirona Amira Cherutiho obdrželi pozvánky na své pohřby. Zprávu, která plavce zvala na jeho pohřeb, uváděla datum jeho úmrtí 27. července 2024. Obsahovala také odkaz, který údajně obsahoval pokyny k místu pohřbu.

Zprávy v lámané hebrejštině chodily na e-maily nebo formou esemesek sportovcům po celou sobotu. Všechny pocházely ze zahraničních telefonních čísel, která neznali.

Izraelský olympijský výbor uvedl, že zůstává ve střehu, ale že se neobává, že by se hrozby naplnily. „Samozřejmě to bereme vážně a nebereme to na lehkou váhu,“ řekla předsedkyně výboru Jael Aradaová. Připomněla, že všechny výhrůžky generoval robot, nikoliv skutečná organizace. „Bylo nám jasné, že k takovému trollingu dojde. Instruovali jsme sportovce, jak reagovat, pokud se to stane, a měli jsme na toto téma spoustu rozhovorů a schůzek,“ řekla Aradaová.

Happy holokaust. Na německé univerzity se vrací antisemitismus

Evropa

Nikdo ale nebere hrozby na lehkou váhu, proto má izraelský tým dostatečnou ochranu. Web Ynet napsal, že izraelské sportovce bude doprovázet rekordní počet strážců bezpečnostní služby Šin Bet.

Organizační výbor olympijských her tvrdí, že k zajištění bezpečnosti budou podniknuty „bezprecedentní“ kroky včetně nasazení 30 000 policistů a četníků, kteří budou posíleni zhruba o 20 000 vojáků. Kromě toho se očekává 17 000 až 22 000 soukromých bezpečnostních agentů pro olympijské areály a fanzóny.

Obavy o bezpečnost izraelského týmu jsou obzvláště vysoké uprostřed války Hamásu a Izraele v Gaze, která vypukla 7. října po útoku teroristů, při němž bylo zavražděno asi 1 200 lidí a 251 bylo vzato jako rukojmí.

Odpůrci Izraele požadovali, aby Židovský stát byl kvůli válce s Hamásem vyloučen z olympijských her nebo aby se na něj alespoň vztahovala stejná omezení jako na Rusko.

Adidas propaguje reedici bot z olympiády, na níž umírali Izraelci. S protiizraelskou modelkou

Evropa

Výběr článků

Načítám