Hlavní obsah

Známý ruský zpěvák naletěl provokatérům. Myslel, že mluví se Zelenským

Ruský Vyšetřovací výbor hledá stopy extremismu v rozhovoru populárního ruského zpěváka Andreje Makareviče z hudební skupiny Mašina vremeni s prankery, z nichž se jeden během videohovoru vydával za ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Makarevič, frontman kapely Mašina vremeni

Článek

Makarevič je znám kritikou ruské ozbrojené agrese na Ukrajině a krátce po jejím zahájení se vystěhoval do Izraele. Na základě podobného „žertíku“ již čelí trestnímu stíhání za schvalování terorismu ruský spisovatel Boris Akunin. O případu informuje ruský zpravodajský server gazeta.ru.

Makarevič - dlouhá desetiletí jedna z ikon sovětské i ruské rockové a populární hudby - z rozhodnutí úřadů od září 2022 figuruje na seznamu zahraničních agentů.

Zpěvák a kytarista v rozhovoru s domnělým Zelenským uvedl, že podporuje Ukrajinu a je proti ruskému válečnému angažmá. Napadené zemi popřál vítězství. Odmítl, že by sponzoroval ukrajinskou armádu, řekl ale, že „citelně“ podporuje zraněné občany.

Při loučení s provokatérem doplnil ukrajinské heslo „Sláva Ukrajině“ o jeho pokračování: „Hrdinům sláva“. V Rusku je tato fráze oficiálně považována za extremistický výrok.

Vyšetřovací výbor (ruská obdoba americké FBI) následně dostal oficiální podnět k proklepnutí frontmana Mašiny vremeni od Vadima Mironěnka, výkonného ředitele hnutí Větěrany Rossiji (Veteráni Ruska).

Legendární ruský rocker zahrál uprchlíkům na Ukrajině, vysloužil si nálepku zrádce

Evropa

Také ruský poslanec Sultan Chamzajev veřejně apeloval na to, aby byl Makarevič uznán za extremistu a úřady mu doživotně zakázaly návrat do země.

V prosinci 2023 Vovan a Lexus zveřejnili nahrávky dvou rozhovorů se známým ruským spisovatelem Borisem Akuninem, který opustil Rusko už po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a žije v Londýně.

Také jemu měl telefonovat Zelenskyj a ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko.

Prankeři se dotazovali na válku na Ukrajině, finanční pomoc Kyjevu a dronové útoky proti ruskému území. „Nikdo z nás proti tomu neprotestuje, všichni to velmi dobře chápeme. To je vaše rozhodnutí, máte právo na cokoliv,“ reagoval Akunin.

Kanadský žertík nebo spíše ruská past ho stály v Rusku zbytek kariéry a bezúhonnost. Tamní prokuratura zahájila proti spisovateli trestní stíhání „za schvalování terorismu“ a také za „šíření lživých zpráv o ruské armádě“. Od té doby figuruje na seznamu extremistů a teroristů.

Jeho knihy byly staženy z prodeje, ruská divadla zrušila představení podle jeho literárních předloh. Na Akunina je vydán mezinárodní zatykač, jeho ženě byl v Moskvě zabaven majetek.

Rocker z legendárních Mašina vremeni kritizoval anexi Krymu. Chtějí mu vzít vyznamenání

Evropa

Výběr článků

Načítám