Hlavní obsah

Změna ústavy? Rekordní počet migrantů otevřel v Německu debatu o dosud nedotknutelném tabu

Počet žadatelů o azyl, uznaných uprchlíků a tolerovaných osob oficiálně registrovaných v Německu se vyšvihl na nové maximum. Ke konci června jich ve Spolkové republice žilo téměř 3,5 milionu, což je nejvyšší číslo od roku 1950. Objevují se první hlasy požadující prolomení dosavadního absolutního tabu - zrušení ústavního práva na azyl.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v Hamburku, říjen 2023

Článek

Podle údajů Centrálního registru cizinců z konce pololetí našlo ve Spolkové republice útočiště přibližně 3,48 milionu uprchlíků, napsal deník Neue Osnabrücker Zeitung. Přibližně 1,18 milionu z nich pochází z Ukrajiny.

Údaje uvedl kabinet kancléře Olafa Scholze v odpovědi na dotaz strany Levice ve Spolkovém sněmu. „Jsou to pouhá čtyři procenta obyvatelstva,“ řekla k tomu listu Clara Büngerová, mluvčí pro uprchlickou politiku za frakci Levice ve Spolkovém sněmu.

Nelegální migrace se rychle stala nejvyostřenějším politickým tématem Německa po útoku nožem na hudebním festivalu v Solingenu v západním Německu, kde Syřan zavraždil tři lidi.

Scholz navštívil Solingen a znovu slíbil vyšší počet deportací

Evropa

Kancléř Scholz minulý týden v reakci na volání po mnohem tvrdší politice zavedl celostátní hraniční kontroly a rozšířil již zavedené kontroly u východních sousedů země v EU.

Kancléřovo rozhodnutí přišlo v době, kdy nový průzkum naznačil, že důvěra v jeho koalici klesla podle webu Spiegel Online na pouhá tři procenta, přičemž voliči dávají najevo svou frustraci z absence přísnějších kontrol migrace v Německu.

Průzkum provedený na přelomu srpna a září mezi tisícovkou Němců ukázal, že pouze tři procenta dotázaných se domnívají, že koalice SPD, Zelených a FDP prospívá zemi.

V zemských volbách v Sasku a Duryňsku na začátku září podle očekávání výrazně uspěla krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), podle mnohých právě kvůli nezvládnuté migraci.

Facka německé vládě. Volby v Sasku a Durynsku zválcovala krajně pravicová AfD

Volby
Foto: Crisan Sabina, ČTK

Kancléř Olaf Scholz během projevu v parlamentu

Kvóty pro uprchlíky

Objevily se i první vlaštovky doporučující odstranit dosud absolutně nedotknutelné tabu. Německo by mělo zrušit ústavní právo na azyl, protože to zemi umožní stanovit kvóty pro uprchlíky, prohlásil Michael Stübgen, člen středopravicové CDU a braniborský ministr vnitra.

Podle webu The Telegraph řekl, že základní zákon, což je zažitý německý termín pro ústavu, by měl být změněn, protože Německo se již přihlásilo k Ženevské úmluvě o uprchlících, čímž se stalo ústavní právo na azyl nadbytečným.

„Individuální právo na azyl již není v základním zákonu nutné, protože lidem, kteří jsou pronásledováni, již poskytujeme ochranu podle pravidel Ženevské úmluvy o uprchlících,“ podotkl.

Dodal, že reforma umožní Německu zavést vlastní systém kvót pro uprchlíky. „My pak budeme rozhodovat o tom, kdo do naší země přijde. A můžeme stanovit, do jaké míry můžeme migranty přijmout a integrovat,“ uvedl.

Stübgen se však nedomnívá, že je šance na změnu ústavy v současné době vysoká.

Německo spustilo kontroly na celé pozemní hranici

Evropa

Výběr článků

Načítám