Hlavní obsah

„Zlatý říjen“. Letos to vypadá na hodně dlouhé léto

Závěr srpna bude horký a přinese pravé letní počasí. Teploty by měly o víkendu vystoupat na 35 °C a na této úrovni by se měly udržet i v následujících dnech. S nástupem meteorologického podzimu, který začíná 1. září, ale ve střední Evropě léto rozhodně neskončí, tvrdí němečtí meteorologové.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ze střednědobých výhledů německé meteorologické služby (DWD) vyplývá, že letní teploty by se měly udržet dokonce i po 22. září, kdy nastává rovnodennost. Teploty nad 30 °C jsou sice vzácné, nikoli výjimečné, připomínají meteorologové na webu týdeníku Focus.

Výhledy se shodují v tom, že kolem poloviny září by měl nízký tlak vzduchu z britských ostrovů do střední Evropy přinést lehké ochlazení a deštivé počasí. Ale po něm by se měly teploty opět zvednout. Němečtí meteorologové hovoří o „zlatém říjnu“, předpokládají, že příjemné teploty by měly vydržet i během desátého měsíce.

„V České republice například v roce 2016 panovaly tropické teploty do poloviny září. V Řeži u Prahy se 13. září naměřilo 32,3 °C. A vůbec nejvyšší teplota byla v září naměřena o rok dříve, a to 1. 9. na Javorníku 37,4 °C. Září může přinést i tropickou noc. Například v roce 2020 byla noc na 16. září tropická, Hejnice naměřily 20,1 °C,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Neobvyklé západy slunce na severu Evropy. Zbarvují je požáry v Kanadě

Věda a školy

Devátý měsíc roku může podle Honsové přinést ovšem zimní ráz počasí. Příkladem může být 24. září roku 1931, kdy v Moravských Beskydech už leželo 30 centimetrů sněhu. Na Horské Kvildě v 21. září 1997 meteorologové naměřili -10,5 °C.

Černý scénář se nenaplnil, ale suchých dnů bude přibývat. Ovlivní turisty i zemědělce

Domácí

„Pokud se slunečné a teplé počasí vydaří v první polovině září, hovoříme o pozdním nebo také mariánském létě. Babí léto přichází až v období kolem sv. Václava, tedy na přelomu září a října, a od pozdního léta se liší tím, že přináší větší denní amplitudu. To znamená, že rána mohou být už chladná,“ vysvětlila Honsová.

Letošní zářijové počasí bude ale přát výletům a procházkám v přírodě. „Žádný velký skok do podzimu nás nečeká. Začátek září nás ještě bude lákat k vodě. Na své by si měli přijít i houbaři,“ dodala.

O víkendu bude znovu až 35 stupňů

Počasí

Výběr článků

Načítám