Hlavní obsah

Zkraťte prázdniny, nezvládáme, domáhá se petice italských matek

Matky v Itálii spustily kampaň za zkrácení školních prázdnin, protože je vysiluje starat se o děti 14 týdnů přes léto.

Foto: Profimedia.cz

Idyla na sociálních sítích, v tomto případě početná rodina na výletě v Benátkách, neodpovídá podle mnoha Italek realitě.

Článek

„Matky se bouří proti dlouhým prázdninám a žádají vládu o reformu, jež by prodloužila školní rok, aby děti trávily více času ve třídách a méně rozptylovaly své trpící rodiče,“ píše deník The Telegraph. Internetová petice za změnu školního roku a zkrácení letního volna pro školáky získala více než 70 tisíc podpisů.

Petici vypracovala dětská charitativní organizace We World a neuctivý blog dvou aktivistických matek s názvem MammadiMerda, což volně přeloženo znamená „sra**oidní máma“. Hodlají ji předložit ministrovi školství ve snaze zahájit vážnou politickou debatu o zkrácení školních prázdnin.

Sarah Malnerichová a Francesca Fioreová, které za blogem stojí, tvrdí, že Itálie má vedle Malty a Lotyšska nejdelší letní prázdniny na světě.

Italská škola dala žákům na konec ramadánu den volna. V zemi to vyvolalo bouři

Evropa

Poukazují na to, že čtrnáctitýdenní letní přestávku ve výuce úřady původně zavedly proto, aby děti mohly pomáhat rodičům při práci na poli a sklízet úrodu.

„Společnost se od té doby změnila, ale školní rok zůstal zamrzlý v čase,“ řekla Fioreová deníku The Telegraph, „považuji za absurdní, že se školy na tři měsíce v roce zavírají.“

Před sto lety musely děti na pole

Ve srovnání s minulostí, kdy matky a babičky zůstávaly doma a staraly o děti, zatímco jejich muži chodili do práce, dnes pracuje mnohem více italských žen.

„Zůstali jsme u starého zemědělského kalendáře, kdy děti musely v červnu přestat chodit do školy a pracovat na poli, ale to bylo před sto lety,“ pravila jedna z rozčilených matek 34letá Chiara Faggioliová, architektka se dvěma dětmi.

Rodiny se spoléhají na různé způsoby, jak přežít prázdninové letní měsíce. Někteří mají štěstí, že jsou nablízku prarodiče, kteří se o děti starají. Jiní to řeší tím, že jejich děti budou po většinu dne přilepené k obrazovkám, zatímco oni budou pracovat z domova.

Další musí svým potomkům platit letní tábory, což je stojí nemalé peníze - v průměru 1200 eur (30 240 korun) na dítě. Pro rodiny se dvěma nebo třemi potomky mohou tyto výdaje představovat poměrně velkou zátěž.

Nevěřte kašírované idyle na instagramu

„Nevěřte těm idylickým fotografiím, které vidíte na instagramu,“ komentuje list La Repubblica, „léto se stává pro statisíce italských rodin noční můrou.“

I ti, kteří mají to štěstí a odjedou na dovolenou na dva tři týdny, se musí snažit naplnit jedenáct týdnů. „To je téměř 80 dní - tolik času potřeboval Phileas Fogg v románu Julese Verna na cestu kolem světa,“ poznamenal list.

Pokud však mají děti zůstat ve škole až do července, místo aby se rozloučily začátkem června, bude klimatizace ve školních budovách nezbytná. „V současné době nemá skoro žádná třída klimatizaci,“ upřesnila Francesca Fioreová. „Změna klimatu tedy znamená, že v Itálii bude ještě větší horko. Potřebujeme vládní investice, aby každá škola v zemi měla klimatizaci. Pokud ne, co budeme dělat za 15 let, kdy může být od května do září 40 °C?“ dodala.

V Evropě loni kvůli vedrům zemřelo přes 47 tisíc lidí

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám