Hlavní obsah

Zemřel nejstarší člověk s chorobou „předčasného stárnutí“

Ve věku 28 let zemřel Sammy Basso, nejstarší člověk s chorobou zvanou progerie, nazývanou také jako syndrom předčasného stárnutí. S odkazem na italskou asociaci progerie o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sammy Basso

Článek

Basso se narodil v roce 1995 ve městě Schio v severoitalském regionu Veneto. Progerii mu lékaři diagnostikovali ve dvou letech. V roce 2005 založil se svými rodiči italskou asociaci progerie, která o jeho smrti informovala na instagramu.

„Dnes vyhasl život našeho světla, našeho průvodce. Děkujeme Sammymu, že nás učinil součástí tohoto nádherného života,“ cituje vyjádření agentura Reuters.

Osmadvacetiletý Sammy se proslavil díky dokumentu National Geographic Sammyho cesta, který pojednává o jeho cestě po dálnici Route 66 ve Spojených státech, z Chicaga do Los Angeles, na které ho doprovázeli rodiče a jeden z jeho nejlepších přátel Riccardo.

Jeden z 20 milionů

Progerie, známá také jako Hutchinsonův-Gilfordův syndrom (HGPS) či syndrom předčasného stárnutí, způsobuje rychlé stárnutí lidí, kteří vypadají starší, než jsou, mají sníženou kvalitu života a bez léčby se dožívají průměrně pouze 13,5 roku.

Podle webu Rarediseases, který se zaměřuje na vzácné choroby, postihuje HGPS asi jednoho člověka z 20 milionů. Předpokládá se, že na světě žije zhruba 400 dětí s progerií, ne každé si ovšem tuto diagnózu vyslechlo, neboť mohou žít v rozvojových zemích v Africe.

Zemřel Christopher Gerard Ciccone

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám