Hlavní obsah

Zemědělci ochromili dopravu ve Francii a Španělsku. Na dálnici si grilovali krevety

Aktualizováno

Tisíce francouzských a španělských zemědělců zablokovaly v pondělí hlavní silniční tahy v jihozápadní Francii a severovýchodním Španělsku. Protestem se domáhají pomoci s vysokými náklady na produkci, které jsou podle nich neúnosné, či omezení dovozu levných potravin ze zemí mimo Evropskou unii.

Farmáři blokují španělsko-francouzské hraniceVideo: Reuters

Článek

Protestující se zaměřili na osm hraničních přechodů a dálnice. Ve Francii je zablokovaná A9, A63 a A64. Francouzské úřady „důrazně doporučují“ odložit přeshraniční cesty autem, jediná možnost je železnice. Dálnice ve Španělsku, kterých se blokády týkají, jsou v Katalánsku, Baskicku a Aragonii, píše web Thelocal.com.

Foto: Vincent West, Reuters

Tisíce francouzských a španělských zemědělců blokují hranice a hlavní silniční tahy.

Zemědělci zablokovali dálnici v Le Perthus nedaleko Perpignanu a uprostřed komunikace postavili obří pánve, aby uvařili oběd pro své spoludemonstranty. Na velikánských pánvích si grilovali krevety.

„Když mluvím s vládou, říkají mi, že 80 procent zemědělské legislativy se rozhoduje v Bruselu, takže jsme pochopili, že bitva už není národní, ale evropská,“ řekl Jérôme Bayle, chovatel dobytka z Haute-Garonne, který se na začátku roku stal postavou zemědělského protestního hnutí.

Nejen zemědělci, ale i zahradníci mají problém s brutálním nárůstem státní i evropské byrokracie

Hlas na poušti

Mluvčí jedné ze španělských zemědělských organizací Eduard Escolá agentuře EFE řekl, že španělská vláda už dostala jejich požadavky. Patří mezi ně například daňové úlevy na pohonné hmoty či nové státní subvence na „neúnosně drahou“ výrobu. Požadavky míří také do Bruselu. „EU by měla upřednostnit naše produkty před těmi, které přicházejí zvenčí,“ řekl Escolá.

Foto: Profimedia.cz

Protestující uprostřed dálnice na obřích pánvích připravují jídlo pro ostatní demonstranty.

Španělští zemědělci kritizují dovoz produktů z Maroka a dalších zemí, který považují za nespravedlivý, protože podle nich tyto produkty nesplňují stejně přísné podmínky jako potraviny z Evropské unie. Evropští farmáři si také dlouhodobě stěžují například na levný dovoz obilí a potravin z Ukrajiny, které se EU snaží pomoci v těžké situaci způsobené ruskou agresí například zrušením dovozních cel.

Zemědělci protest opět odložili, chtějí jednat

Ekonomika

Výběr článků

Načítám