Hlavní obsah

Zelenskyj: Můj plán vítězství podporuje většina lídrů EU

Brusel
Aktualizováno

Většina unijních lídrů podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na čtvrtečním summitu vyjádřila podporu tzv. plánu vítězství. Ukrajinské členství v NATO by podle něj USA nezatáhlo do války.

Volodymyr Zelenskyj představil v Bruselu svůj plán vítězstvíVideo: Reuters

Článek

„K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu,“ řekl prezident na tiskové konferenci v Bruselu.

Na otázku, zda dnes (ve čtvrtek) hovořil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který je z lídrů sedmadvacítky nejhlasitějším odpůrcem vojenské pomoci Ukrajině, Zelenskyj odpověděl, že se s ním pozdravil.

Orbán po jednání označil ukrajinský „plán vítězství“ za „více než děsivý“. „Evropská unie vstoupila do této války se špatně organizovanou, špatně provedenou a špatně vypočítanou strategií, za kterou nese hlavní odpovědnost předsedkyně komise. Tuto válku prohráváme, takže strategie nefunguje,“ uvedl Orbán s tím, že vyzve německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby „jménem celé EU“ co nejdříve zahájili jednání s Rusy a „našli východisko z této situace“.

Prvním bodem plánu je pozvání Ukrajiny do NATO. To by podle Zelenského neznamenalo vtažení Spojených států do války, jak si někteří Američané myslí. Naopak je podle ukrajinského prezidenta zapotřebí, aby slovům o členství odpovídaly i činy, a to v podobě formální pozvánky do Aliance.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinsky prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci v Bruselu (17. října 2024)

„Ukrajinská armáda ovšem bude pokračovat v boji proti ruským invazním silám, i pokud by západní partneři takzvaný plán vítězství nepodpořili,“ uvedl ukrajinský prezident. “ I když to by byl ´dárek´ pro Rusko. Oslabení Ukrajiny znamená posílení Ruska, a to by byla velká chyba," poznamenal podle webu Ukrajinska pravda.

„Dá se říci, že pozvánku do NATO stejně jako odstrašující balíček zbraní dlouhého doletu - to vše můžeme mít preventivně. To ještě není členství v NATO, to je pozvánka. Ale na druhou stranu je to znamení, že tam budeme, že Ukrajina nezůstala sama,“ doplnil.

Biden jede do Evropy, Zelenskému slíbil dalších téměř 10 miliard korun

Amerika

Kyjev bude podle něj pokračovat také v přípravách na druhý mírový summit.

Zelenskyj také potvrdil spekulace ohledně počtu severokorejských vojáků, které se Rusko chystá po výcviku vyslat na Ukrajinu. Prezident s odvoláním na zpravodajské informace řekl, že jde přibližně o 10 000 příslušníků severokorejských ozbrojených sil. Zároveň poznamenal, že na okupovaném ukrajinském území už jsou severokorejští důstojníci, jejich počet však neupřesnil.

Do NATO i po válce

Pokud jde o otázku členství Ukrajiny v NATO, hovořil Zelenskyj o tomto tématu také s bývalým americkém prezidentem Donaldem Trumpem při své nedávné návštěvě USA. Trump usiluje v listopadových volbách o návrat do Bílého domu a jeho vyjádření ohledně budoucí americké podpory Ukrajině v případě jeho vítězství budí mezi spojenci nejistotu. Podle Zelenského by členství Ukrajiny v NATO fakticky nezatáhlo USA do války a nemuselo by přijít ihned. Fakticky by členství Ukrajina mohla získat i po válce, uvedl ukrajinský prezident.

Šéf NATO: Chceme se dostat do situace, kdy Ukrajina bude moci zahájit vyjednávání z pozice silnějšího

Evropa

Zelenskyj řekl, že v rozhovoru s Trumpem zmínil Budapešťské memorandum z roku 1994, podle něhož byly Ukrajině poskytnuty bezpečnostní záruky ze strany Británie, Ruska a Spojených států výměnou za to, že se Ukrajina vzdá jaderných zbraní ze svého území. Zároveň podotkl, že když Ukrajina nemá jaderné zbraně, potřebuje být členem Aliance. Bližší podrobnosti ohledně svého rozhovoru s Trumpem Zelenskyj ale sdělit nechtěl.

Pokud jde o postoj užší skupiny spojenců Ukrajiny k dodávání střel dlouhého doletu, hovořil Zelenskyj o „pozitivních signálech“. Také ale zdůraznil, že zástupci těchto zemí se na věci musejí nejprve shodnout mezi sebou a že souhlas USA je pro tuto věc klíčový.

„Ukrajinští uprchlíci nejsou totéž co nelegální migranti“

Český premiér Petr Fiala (ODS) debatu se Zelenským označil za dobrou, povzbudivou a věcnou. „Samozřejmě že cesta k tomu řešení, které bychom si všichni přáli, a to je dlouhodobý mír při všech garancích pro Ukrajinu, tak ta cesta k tomu je ještě daleká,“ uvedl.

„Důležité také bylo, že členské státy, lídři zastoupení v Evropské radě, podporují Ukrajinu a hledáme cesty, jak tuto podporu ještě posílit, ať již finanční, vojenskou, diplomatickou. Samozřejmě před námi je velká výzva a to je podpora Ukrajiny v zimních měsících, včetně pomoci s obnovou energetické infrastruktury, na jejíž zničení se Rusko soustředí,“ podotkl premiér s tím, že v tomto ohledu jde i o „prevenci proti uprchlické vlně, která by mohla z Ukrajiny přijít, pokud by tam lidé v zimě nemohli žít“. Připomněl však, že uprchlíci „nejsou to samé co nelegální migranti“. Migrace je jedním z hlavních témat čtvrtečního summitu EU.

Zelenskyj Ukrajincům představil svůj plán vítězství. Má pět bodů a tři tajné přílohy

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám