Hlavní obsah

Zelenskyj poprvé mluvil o možnosti postoupit území Rusku. Musel by rozhodnout lid

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé připustil hypotetickou možnost postoupení území Rusku. Učinil tak v rozhovoru se zástupci čtyř francouzských médií s tím, že o něčem takovém by musel rozhodnout ukrajinský lid, nikoli on sám nebo jiní světoví lídři. Podle průzkumu většina Ukrajinců není připravena postoupit území své země, ale zároveň chce jednání s Ruskou federací.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během tiskové konference v Kyjevě, 15. července 2024

Článek

„Musíte pochopit, že jakákoli otázka týkající se územní celistvosti Ukrajiny nemůže být vyřešena prezidentem, žádnou jinou osobou na světě nebo všemi světovými prezidenty bez ukrajinského lidu. To je nemožné,“ řekl Zelenskyj v odpovědi na otázku, zda jeho vláda jedná o možnosti postoupení území za účelem dosažení dlouhodobého míru.

Podle Zelenského by postoupení území Rusku bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou. „Jde o vnitřní otázku, na kterou můžeme odpovědět pouze my,“ řekl dále prezident v interview s deníky Le Monde, Libération, L’Équipe a tiskovou agenturou AFP.

Současně popřel, že by se o něčem takovém na Ukrajině nyní uvažovalo, protože – jak dodal – nikdo to zatím Ukrajině oficiálně nenabídl.

„Nedávno se mě někdo zeptal: ‚Jak se vám líbí představa, že se Ukrajina vzdá svého území a místo toho dostane něco na oplátku – nějaké bezpečnostní záruky, možná členství v NATO, možná v EU atd.?‘ Podobných zpráv by tedy mohla být spousta, ale měli byste si uvědomit, že nikdo nic takového Ukrajině oficiálně nenabídl. Ukrajina se nikdy nevzdá svého území,“ řekl dále Zelenskyj.

Postoupení území označil za „velmi, velmi těžkou otázku“. „Budu upřímný: není to nejlepší řešení, protože máme co do činění s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem. Dobytí části našeho území by pro něj bylo jistě vítězstvím. Po nějaké době, když by válka byla zmrazena, se ale může vrátit a udělat to znovu,“ varoval Zelenskyj.

Prezident dále řekl, že ne všechna ukrajinská území by měla být získána nazpět zbraněmi. Trvalo by to podle něj dlouho a zahynulo by mnoho lidí. „A to si myslím, že je špatná věc. Proto se domnívám, že bychom mohli získat naše území nazpět diplomatickou cestou. Za tímto účelem jsme vytvořili naši Formuli míru,“ dodal Zelenskyj v narážce na ukrajinský desetibodový plán z listopadu 2022.

Území ne, jednání ano

Podle průzkumu, který zveřejnil web listu Ukrajinska pravda, většina Ukrajinců není připravena postoupit území své země, ale zároveň chce jednání s Ruskou federací.

Dvě třetiny dotázaných (66 procent) se domnívají, že by Ukrajina měla znovu získat pod kontrolu území, která ovládala před rokem 2014, včetně Donbasu a Krymu, a 60 procent považuje za zcela nepřijatelné, že by si Ukrajina směla nárokovat pouze to území, které má nyní pod kontrolou.

Přitom ale 57 procent respondentů soudí, že by Ukrajina měla zahájit jednání Ruskem, aby se pokusila dosáhnout míru. Nicméně 38 procent věří, že Ukrajina by neměla do takových jednání vstupovat, a pět procent „neví“.

Zároveň 74 procent dotázaných nesouhlasí s tím, že by se Ukrajina v zájmu míru měla vzdát členství v NATO, a 76 procent, pokud jde o EU.

Na otázky průzkumu v květnu odpovědělo 2508 dospělých Ukrajinců, vzorek nezahrnoval obyvatele dočasně okupovaných území (Krym a části Doněcké a Luhanské oblasti), uvedla Ukrajinska pravda s tím, že statistická chyba průzkumu nepřesahuje 2,2 procenta

Dobytí Charkova Rusové vzdali. Mají nový cíl, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám