Hlavní obsah

Zelenskyj je připraven zmírnit své podmínky pro konec války, tvrdí spojenci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připraven projevit „větší flexibilitu“ ohledně ukončení války, kterou na Ukrajině rozpoutalo Rusko, a západní spojenci Kyjeva to už vzali na vědomí. Informuje o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje blízké vedení NATO.

Foto: ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasedání Rady bezpečnosti OSN (září 2024)

Článek

Zelenskyj stále veřejně vylučuje možnost, že by „vyměnil“ ukrajinskou suverenitu nebo území za ukončení války. Podle agentury Bloomberg ale ukrajinští představitelé dali jasně najevo, že jsou připraveni přiznat, že válka musí skončit.

Změnu postoje měl Zelenskyj přednést na čtvrteční schůzce kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny v Ramsteinu. Ta se ale neuskuteční, protože americký prezident Joe Biden bude místo ní dohlížet na přípravy na úder hurikánu Milton a následné krizové operace a zrušil návštěvu Německa. Zelenskyj tak nejspíš předvede svou flexibilitu o pár týdnů později.

Foto: Leah Millis, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden během bilaterálního setkání během summitu NATO k 75. výročí ve Washingtonu, USA, 11. července 2024

Podle Bloombergu tlak se strany západních spojenců na předložení konkrétnějšího plánu na ukončení války roste. Podepisuje se na tom situace na frontě, potíže s financováním pomoci pro Ukrajinu a v neposlední řadě nejistota ohledně výsledků prezidentských voleb v USA.

Ústředním prvkem jakéhokoli jednání by podle agentury mělo být členství Ukrajiny v NATO. Biden je podle tlakem některých západních zemí, aby poslal Kyjevu přímou pozvánku ke vstupu do Severoatlantické aliance. To je ale podle Bloombergu nepravděpodobné, i když by to mohl být potenciální trumf při jednání s Kremlem, který Ukrajinu v NATO považuje za „velmi“ nežádoucí.

Biden kvůli hurikánu Milton ruší návštěvu Německa

Amerika

Rusko požaduje, aby Ukrajina odmítla vstoupit do Aliance. V červnu prezident Vladimir Putin řekl, že je připraven zahájit mírové rozhovory, pokud Kyjev bude souhlasit s nezúčastněným, neutrálním a bezjaderným statusem a také uzná Luhanskou, Doněckou, Záporožskou a Chersonskou oblast jako ruské.

Zelenskyj tehdy tyto podmínky označil za další ultimátum. Podle Bloombergu je ale nyní flexibilnější.

Ramsteinská schůzka se kvůli zrušení Bidenovy účasti konat nebude

Amerika

Výběr článků

Načítám