Hlavní obsah

Zelenskyj by se měl vzdát území a jednat s Ruskem o míru, nabádá ho Farage

Nigel Farage nabádá ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby se vzdal svého cíle získat zpět Rusy okupované území a jednal s Ruskem o míru, „jinak na Ukrajině nezbydou žádní mladí muži“. Učinil tak ve středu při výstupu pro novináře u Lamanšského průlivu, jímž chtěl lídr strany Reform UK upozornit na rekordní počty migrantů, kteří do Velké Británie proudí. Farage se dlouhodobě brání obviněním, že podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Reuters

Nigel Farage

Článek

Ukrajinskou snahu o znovuzískání ztraceného území Farage označil za „neskutečně obtížnou“, a právě proto by podle něj měl Zelenskyj tento cíl přehodnotit a jednat radši o míru, píše deník The Guardian. Již v minulosti byl lídr Reform UK a jeden z největších bojovníků za brexit kritizován za naznačování, že to byl Západ, kdo vyprovokoval ruskou agresi proti Ukrajině.

Jde o scénář událostí často předkládaný Kremlem, jenž Farage opakuje navzdory tomu, že opakovaně prohlašuje, že Putina nemá rád a je proti jeho invazi na Ukrajinu. Také však značně kritizoval tehdejšího britského premiéra Borise Johnsona, že po začátku invaze odmítl možnost mírové dohody mezi napadenou zemí a agresorem. Jak ale později ukázaly odhalené dokumenty z jednání, žádná dohoda na stole nebyla.

Rusko lže. Dokumenty ukazují, že žádná dohoda o míru s Ukrajinou nebyla

Válka na Ukrajině

„Nějak ze mě udělali Putinova obránce, což samozřejmě nejsem,“ řekl Farage v úterý na předvolebním setkání s voliči v Devonu a pokračoval: „Co udělal Ukrajině, je trestuhodné. Deník Daily Mail se rozhodl, že jsem jeden z nejhorších lidí, co se kdy narodili, a to ne poprvé, jen proto, že jsem se před deseti lety postavil a řekl, že mi přijde, že rozšiřování NATO a Evropské unie na východ použije nějaký nebezpečný diktátor jako důvod jít do války.“

„Říkal jsem, ať na Ukrajině nepošťuchujete ruského medvěda klackem, protože se vám jinak dostane velmi předvídatelného výsledku,“ dodal.

„Putin není ten rakouský gentleman s knírkem“

Farageovo vystoupení přišlo krátce poté, co dalšího kandidáta Reform UK Juliana Malinse v neděli voliči v jeho obvodu v Salisbury vybučeli, když jim řekl, že se mu Putin při osobním setkání „zdál velmi dobrý“. Uvedl to v rámci odpovědi na otázku, zda by Reform UK nadále podporovala Ukrajinu, jako to dosud činili konzervativní premiéři Johnson a Rishi Sunak.

„Válka není o trestání někoho nebo přejíždění tisíců mladých mužů v tancích nebo vyhazování jich do povětří, protože jedna osoba zaujala jiný úhel pohledu, se kterým vy nesouhlasíte. S Putinem jsem se ve skutečnosti setkal a asi deset minut jsem s ním poklábosil a zdál se mi velmi dobrý. Není to ten rakouský gentleman s knírkem přivedený zpět k životu,“ zněla jeho odpověď, v níž Putina odmítl srovnávat s Adolfem Hitlerem.

Malins se o parlamentní křeslo uchází ve volebním obvodě, v němž byli v březnu 2018 novičokem otráveni Sergej a Julija Skripalovi. Ti otravu přežili ale o tři měsíce později byli o 13 kilometrů dál v Amesbury otráveni Dawn Sturgessová a její partner Charlie Rowley. Čtyřiačtyřicetiletý Rowley jedu podlehl.

Britští nacionalisté poprvé předstihli v průzkumu Konzervativní stranu premiéra Sunaka

Volby

Výběr článků

Načítám