Hlavní obsah

Zelení v Německu prosadili zákaz nočních letů. Jejich šéfka ho porušuje kvůli fotbalu

Káže vodu, pije víno. Přesně toto přísloví platí na německou vicepremiérku a ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou, která vede tamější Zelené. Navzdory přísnému zákazu nočních letů, které její strana prosadila ve Frankfurtu nad Mohanem, největším německém letišti, si ministryně létá o sto šest. A to nejen v noci, ale navíc letadlo využívá pro naprosto minimální vzdálenosti, které lze bez problémů zvládnout například vlakem, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Annalena Baerbocková a za ní kancléř Olaf Scholz na fotbalovém zápase Německo-Švýcarsko

Článek

Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem platí od 23:00 hodin přísný zákaz nočních letů. Svého času o něj svedli lítý boj Zelení a jejich příznivci. Vzlétnout se může jen ve zcela výjimečných případech a pouze se zvláštním povolením od ministerstva hospodářství spolkové země Hesensko. Každá žádost se posuzuje individuálně.

Se zákazem si hlavu příliš neláme šéfka Zelených Baerbocková. Poté co 23. června zhlédla ve Frankfurtu fotbalový zápas Německa se Švýcarskem, nasedla do letadla, které vzlétlo přesně 54 minut poté, co začal platit zákaz nočních letů, a nabralo směr Lucemburk (vzdálený zhruba kolem 200 km), kde se další den konala schůzka ministrů zahraničí EU.

Němečtí Zelení terčem posměchu. Ostatním vnucují tepelná čerpadla, sami ho doteď nemají

Zahraniční

Hesenské ministerstvo hospodářství potvrdilo, že se v pozdní noční hodinu uskutečnily dva lety bundeswehru. „Lety s kancléřem Scholzem a ministryní zahraničí Baerbockovou na palubě odstartovaly 23. června po zápase Německo - Švýcarsko ve 23:39 a 23:54. U obou letů úřad uznal veřejný zájem,“ potvrdilo ministerstvo deníku Bild.

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale Zelení bojovali proti všem pokusům a žádostem o uvolnění zákazu na dané období. Na jaře letošního roku byly všechny snahy o uvolnění zákazu na období mistrovství smeteny ze stolu se slovy, že „veřejný zájem nelze použít jako argument pro pozastavení zákazu nočních letů“.

„Je vidět, jak Zelení berou svá rozhodnutí vážně. To je jejich dvojakost v celé kráse. Proč se muselo letět z Frankfurtu do Lucemburku? Vzdušnou čarou je to 184,36 kilometru,“ nechápe poslanec hesenského parlamentu Stefan Naas ze strany Svobodná demokratická strana. Připomíná, že jak Lucemburk, tak Berlín jsou z Frankfurtu dobře dostupné díky železnici, ale i autem.

Sama Baerbocková během své volební kampaně prohlásila, že by se lety na krátké vzdálenosti měly zdanit, aby byly tak drahé, že se nevyplatí. Náklady na její a kancléřův let v době zákazu nočních letů ovšem hradí daňový poplatník, připomíná deník Bild.

Hlavní kandidátka rakouských Zelených do europarlamentu si utrhla ostudu. Nevěděla, že Norsko není v EU

Zahraniční

Výběr článků

Načítám