Hlavní obsah

Zbrojí už i neutrální Švýcarsko. Z války na Ukrajině jsme se poučili, řekla prezidentka

Vláda neutrálního Švýcarska ve středu oznámila, že v příštích letech zvýší vojenské výdaje. Do armády pošle půl bilionu korun navíc, než bylo v plánu. Je poslední evropskou zemí, která tak po ruské invazi na Ukrajinu učinila, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská prezidentka Viola Amherdová na ekonomickém fóru v Davosu

Článek

Švýcarská prezidentka Viola Amherdová uvedla, že do roku 2035 bude k dispozici navíc dalších dvacet miliard švýcarských franků (535 miliard korun) oproti plánům z dob před válkou na Ukrajině.

„Bezpečnostně politická situace je zjevně složitá vzhledem k současné nestabilitě s válkou na evropském kontinentu, ozbrojenými konflikty na Blízkém východě a dalšími ohnisky ve světě,“ řekla podle Reuters Amherdová na středeční tiskové konferenci.

Amherdová, která je zároveň ministryní obrany, uvedla, že plán na zvýšení vojenských výdajů si bere poučení z války na Ukrajině. Vláda předložila rozpočtový rámec pro armádu, který jí umožní získat v letech 2025 až 2028 až 25,8 miliardy franků, oproti 21,7 miliardám franků v letech 2021 až 2024.

Evropa začala zbrojit jako o život

Evropa

Po 30 let byla podle Amherdové švýcarská armáda oslabena úsporami, které byly důsledkem „mírové dividendy“ vzešlé z konce studené války. Mírová dividenda Švýcarsko přivedla ke snížení výdajů na zbrojení ve prospěch jiných sektorů.

Švýcarská vláda hodlá nyní investovat do nákupu nového vojenského vybavení, včetně řízených střel a mobilních radarů pro pozemní jednotky, a také do zlepšení komunikačních systémů. Švýcarsko také postaví pro armádu nové datové centrum a modernizuje některé základny.

Nervozita evropských vůdců

Švýcarský krok podle Reuters odráží nervozitu mezi evropskými vůdci ohledně bezpečnosti poté, co znovukandidující bývalý americký prezident Donald Trump prohlásil, že Washington možná nebude chránit ostatní členy NATO před potenciálním ruským útokem, pokud nebudou dostatečně financovat vlastní obranu.

Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí řekl, že německý a evropský obranný průmysl musí přejít na masovou výrobu zbraní, protože válka na Ukrajině odhalila, jak se evropští výrobci snaží uspokojit poptávku po munici. „Musíme přejít od výroby k velkovýrobě obranného vybavení,“ řekl Scholz.

ANALÝZA: Válka s Ruskem je blíž, než si myslíme, varoval jaderný expert

Válka na Ukrajině
Související témata:
Viola Amherd

Výběr článků

Načítám