Hlavní obsah

Zatočit s progresivci, ochranku do dolů. Ficovými příznivci v Handlové cloumá vztek

Na hlavním náměstí hornického města Handlová před místním domem kultury ve čtvrtek lidé diskutují o atentátu na premiéra Roberta Fica, který se o den dříve odehrál právě zde. „Já ani nemůžu spát, tak mě to rozrušilo,“ řekla Novinkám obyvatelka Handlové Eva Trgiňová.

Video z Handlové den po útoku na slovenského premiéra Roberta Fica.Video: Ivan Vilček, Novinky

Článek

Paní Eva byla v době atentátu nedaleko a slyšela tři výstřely. „Pak jsem slyšela, že padlo až pět výstřelů,“ dodala. Říká, že Fico se mohl až do včerejška cítit v Handlové jako doma. „Lidé ho tady mají rádi a cítil se u nás jako mezi svými. Asi si až příliš věřil,“ uvedla.

„Tu neschopnou ochranku bych hnala pracovat k nám do dolů, když ho nedokázali ochránit,“ mávne rukou. Chybu v napjaté atmosféře na Slovensku vidí v rozdělené společnosti, vinu dává předchozím vládám. „Začalo to všechno Matovičem. Pak to šlo se Slovenskem dolů vodou,“ kritizovala Igora Matoviče, šéfa hnutí Slovensko (dříve OĽaNO) a někdejšího premiéra.

Policie zasahuje na místě činu v HandlovéVideo: Reuters

Atentát pomůže koalici, míní volička opozice

Andrej je prodavač v obchodě se spotřební elektronikou, umístěném přímo na náměstí, a nechápe, jak se něco takového vůbec mohlo stát. „Už týden před zasedáním vlády byla u nás policie, kontrolovali nám doklady a vypadalo to tak, že nic nenechávají náhodě. A pak se stane tohle,“ konstatuje.

Fico unikl smrti jen o vlásek, řekl Pellegrini

Zahraniční

Jeho kolegyně Edita kroutí hlavou nad tím, že Ficovu ochranku přelstil 71letý důchodce. „Nedává mi to žádný smysl,“ říká. Je voličkou opozičního Progresivního Slovenska a obává se, že atentát bude mít dopad na slovenskou demokracii. „Ten atentát pomůže zase jen vládní koalici. Je mi to celé podezřelé,“ dodala.

Skupina tří mužů diskutuje na náměstí o atentátu, ale s novináři odmítají mluvit. Až po chvíli se rozpovídají, ale nechtějí prozradit svá jména. Informace v médiích, že muž, který střílel, byl z města Levice, není podle nich zcela přesná. „Pocházel z Handlové a žije tady stále jeho sestra. Jeho otec zde pracoval na báňském učilišti,“ říká jeden z nich.

Střelba na premiéra Slovenska Roberta FicaVideo: RTV Prievidza

„Handlovčané mají Fica rádi. Tomuto městu hodně pomohl a zvedl zaměstnanost v tomto regionu. A tohle se mu stane právě v Handlové,“ dodává další.

Nenávist prý způsobují progresivci

„Doufám, že se Fico z toho dostane a udělá pořádek s těmi progresivci. Oni způsobují, že Slovensko je rozdělené na dva tábory, které se nenávidí. Vždyť i ten střelec řekl, že chtěl Fica zastřelit, protože ho nemá rád. I když já si myslím, že to byl šílenec,“ uvedl třetí z mužů.

Dosavadní informace, které jsou o pachateli známé, přitom naznačují, že jedenasedmdesátiletý Juraj Cintula měl názorově blíže spíš ke krajní pravici než k progresivcům.

Mladší obyvatelka města jela právě autem, když se o atentátu dozvěděla. „Telefonovala mi kamarádka, co se stalo. Hned jsem viděla záchranky a velký šrumec na náměstí. To vše způsobuje štvavá politika, kterou předvádí například Matovič a jeho lidé,“ řekla.

Za nejhorší na politice považuje, že lidi na Slovensku rozhádala a spory mají mezi sebou často i členové rodin. „My jsme celá rodina volili Fica, takže u nás doma je klid. Moc doufám, že premiér se z toho dostane,“ loučí se žena.

Atentátník na Fica: Co vše o něm víme

Zahraniční

Výběr článků

Načítám