Hlavní obsah

Zastírací manévr byl Šimečka. Fico dříve zvýšení daní odmítal, teď ho oznámil ze dne na den

Slovenský premiér Robert Fico ještě letos v dubnu odmítal zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH), stejně tak činil v kampani. A bum: v úterý najednou oznámil, že DPH i daně se na Slovensku razantně zvýší. Stalo se tak půl hodiny poté, co parlament odvolal z postu opozičního místopředsedy Michala Šimečku. Právě Šimečka a jeho „kauzy“ byli tím, co Fico poslední měsíc řešil, ne daně.

Foto: repro Slovenská televize

Robert Fico

Článek

DPH na Slovensku zvyšovala naposled vláda premiérky Ivety Radičové (2010 až 2012) a to o jeden procentní bod z 19 na 20 procent. Fico (Směr-sociální demokracie) to tehdy označil za „nejhorší pravicové řešení“.

„Jsem odpůrcem zvyšování DPH. Nebudeme kráglovat lidi a řezat je do krku,“ prohlásil Fico loni a vyzval kritiky z řad opozice, aby „drželi hubu“. A v úterý oznámil konsolidační balíček, který pocítí všichni Slováci bez rozdílu.

Balíček opatření má zajistit konsolidaci veřejných financí na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur (65 až 68 miliard korun). Díky tomu má v příštím roce klesnout deficit na 4,7 procenta hrubého domácího produktu.

Slovensko musí šetřit, Ficova vláda zvyšuje DPH i daně

Evropa

Součástí balíčku je zvýšení základní sazby DPH z 20 na 23 procent a zároveň pokles její snížené sazby z 10 na 5 procent v případě základních potravin. Konkrétně kterých potravin se to bude týkat, ještě nebylo upřesněno. DPH u ostatních potravin má klesnout ze současných 20 na 19 procent. Ke snížení DPH z 10 na 5 procent má dojít rovněž v případě léků, zdravotních pomůcek a učebnic. V případě elektrické energie by měl být pokles DPH z 20 na 19 procent.

Knihy čtou bohatší

Vše ostatní však bude podléhat zvýšené DPH na úrovni 23 procent. Zvýšená DPH se bude týkat například také knih. „Knihy jsou doménou většinou bohatších vrstev obyvatelstva,“ nechal se slyšet ministr financí Ladislav Kamenický (Směr). „Pokud se bude kupovat chladnička, pračka, televizor nebo něco podobného, tak samozřejmě je 23procentní DPH,“ dodal Fico.

Vláda chce zavést také daň z finančních transakcí pro firmy i živnostníky a zvýšení firemní daně od určité výše příjmu. Roční dálniční známka by měla podražit ze současných 60 na 90 eur (z 1500 na 2300 korun). Kabinet zvýší také speciální daň pro energetické firmy a mobilní operátory. Zavádí se speciální daň pro rafinerie. Vláda si od toho slibuje 200 milionů eur (5 miliard korun), které v konečném důsledku stejně zaplatí jejich zákazníci.

Hry se Šimečkou

Opozice varovala, že zvýšení základní sazby DPH na 23 procent bude znamenat výrazný růst cen a nepatrně nižší DPH na potraviny to nevyváží. „Nárůst cen zasáhne všechny,“ upozornil poslanec opozičního Progresivního Slovenska Štefan Kišš. Předseda PS Šimečka konstatoval, že po zvýšení DPH se roční výdaje tříčlenné rodiny zvýší o 1000 eur (25 tisíc korun).

Opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) upozornila na to, že před lidmi hrál Fico hru na odvolání Šimečky z postu místopředsedy parlamentu. „Lidem dají hry v rámci odvolávání Michala Šimečky a na straně druhé jim vezmou chléb, protože zvýší DPH na 23 procent,“ řekl lídr SaS Branislav Gröhling.

Deník Sme v souvislosti s posledními kroky vládní koalice konstatoval, že odvolávání Šimečky bylo dýmovou clonou na překrytí radikálního zvýšení daní, jakou si na Slovensku nedovolil nikdo za posledních dvacet let. „Nevyhnutelnost konsolidace nemůže zpochybnit nikdo, ale způsob, jaký koalice zvolila, je výsměchem do tváře všech voličů. Skok DPH z 20 rovnou na 23 procent je natolik zásadní, že ani marketingové úpravy DPH na potraviny to nevyváží,“ uvedl list.

Co se změní
Základní DPH stoupne z 20 na 23 procent
DPH na základní potraviny a léky bude 5procentní
Daň z příjmu firem se zdanitelným příjmem nad 5 milionů eur (125 milionů korun) stoupne z 21 na 22 procent
Vláda zavádí daň z finančních transakcí, kterou budou platit firmy
Zvýší se speciální daň pro energetické firmy, rafinerie a mobilní operátory
Zavádí se speciální daň pro rafinerie

Šimečku odvolali z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Evropa

Výběr článků

Načítám